Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moskédebatten upp i kommunstyrelsen

Sverigedemokraterna prövar olika vägar för att få till stånd en folkomröstning om moskébygget nära Östgötaporten.

Platsen. Här i hörnet av Ektorpsgatan och Skarphagsleden ska moskén byggas.

Platsen. Här i hörnet av Ektorpsgatan och Skarphagsleden ska moskén byggas.

Foto: Gun Stenehall

POLITIK2017-09-08 07:00

Det senaste är att SD, parallellt med den namninsamling för en folkomröstning som partiet bedriver, nu lagt ett förslag om att kommunstyrelsen ska ta initiativ till en folkomröstning.

För att få kommunfullmäktige att pröva frågan om en folkomröstning måste man samla ihop 10 000 namn, namn som kan verifieras. Men inte ens då är det säkert att det blir någon folkomröstning. Majoriteten i fullmäktige kan säga nej till en sådan.

Utöver namninsamlingen tog Darko Mamkovic (SD) vid det senaste kommunstyrelsesammanträdet upp att han tycker att kommunstyrelsen själv, på eget initiativ, borde väcka frågan om folkomröstning. Förslaget ska diskuteras i kommunstyrelsen, men lär stöta på patrull.

– Vi har en detaljplan och den har vunnit laga kraft och bosniska församlingen har köpt marken. Därför tycker jag att det inte finns skäl att folkomrösta om en fråga som i praktiken avgjordes för flera år sedan, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Det andra skälet till att han inte vill se en folkomröstning är att man i Sverige har frihet att tycka och tro på det man vill.

– Då måste man också rimligen ha rätten att ha lokaler för sin verksamhet.

– Däremot, det man absolut kan diskutera, är hur ska man utforma det här huset? säger Lars Stjernkvist.

Samtidigt är det väldigt svårt att folkomrösta om en sådan fråga, menar han.

– Därför att i en folkomröstning måste det på något sätt vara ett klart ja eller nej. Men utformningen av ett hus, hur bygger man ett hus som smälter in på ett bra sätt i den övriga miljön, den frågan ska vi diskutera, och där tycker jag att det är viktigt att engagera människor.

– Men det går knappast att sammanfatta i ett tydligt ja eller nej.

Det som återstår i moskéärendet är ett bygglov. Bosniska församlingen har ännu inte lämnat in något slutgiltigt förslag på hur moskén ska se ut.

För några veckor sedan bjöd kommunledningen in församlingen för att höra hur de ser på utformningen. Enligt Stjernkvist har församlingen, som funnits i Norrköping i tjugo år, ambitionen att möta den opinion som vill att det ska vara ett bygge som smälter in i miljön.

I SD:s flygblad till hushållen står det ”Nej till uppförandet av en fullskalig moské”, att byggnader med ”starkt symbolvärde” som avviker från västerländsk byggnadstradition inte ska få uppföras och att religiösa samfund kan utöva sin tro i hyrda eller lånade lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om