Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Investeringarna har tredubblats

En parkouranläggning. 15 nya förskolor. Bro till badholmarna i Arkösund. Badplats i Kimstad.

Pekar uppåt. Staplarna som viar investeringsnivån de kommande fyra åren, 2017-2020, är högre än någonsin tidigare, visar Lars Stjernkvist (S) och Eva-Britt Sjöberg (KD).

Pekar uppåt. Staplarna som viar investeringsnivån de kommande fyra åren, 2017-2020, är högre än någonsin tidigare, visar Lars Stjernkvist (S) och Eva-Britt Sjöberg (KD).

Foto: Karoline Montero Araya

POLITIK2016-10-10 21:00

Det är några axplock ur den styrande Kvartettens investeringsbudget för 2017-2020. Pressträffen på måndagen hölls på Åbyknuten i Åby, nära Katrineholmsvägen där det byggs ett nytt äldreboende.

Både antalet äldre och barn och ungdomar ökar i den växande staden.

För första gången i modern Norrköpingstid presenterades investeringsbudgeten för sig, då den är mycket mer omfattande än tidigare år. Investeringskurvan har gått upp från 300-400 miljoner kronor för några år sedan till en investeringsnivå på i snitt 1,5 miljard 2017 och de tre följande åren.

– Det är mer än en tredubbling på några få år, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Enligt honom handlar det mesta av investeringarna om kommunens kärnverksamhet; utbildning, vård och omsorg, för att möta de växande behoven.

– Nästa år har vi en investeringsvolym i skolan på över en halv miljard, och på vård och omsorg över 200 miljoner kronor.

15 nya förskolor med 78 nya avdelningar, två nya F-6-skolor, i Svärtinge Ryssnäs och Brånnestad/Rambodal, ett tillagningskök i Vånga, och en satsning, på flera olika skolor, på att bygga duschbås istället för att man ska stå på rad.

LSS-boenden, med 60 nya platser, för personer med funktionsnedsättning, och utökning av daglig verksamhet, på hunddagiset, och nyöppning av Leonardsberg, med grön inriktning, ett äldreboende i Fiskeby 2020, ett i Såpkullen 2018, och ett i Skarphagen 2018-2019, finns med i budgeten.

Liksom konstgräsplan i Navestad och Klockaretorpet, en parkouranläggning, oklart var, fler utegym och spontanindrottsplatser och en ny barn- och ungdomsavdelning på Stadsbiblioteket, infrastruktur på Malmölandet och om det behövs: 25-30 miljoner kronor till en ny Femöresbro.

Det byggs också i ytterområdena: en bro till badholmarna i Arkösund, och nya bryggor i Arkösund, förskolor i Kimstad, Dagsberg, Svärtinge, Skärblacka och Marby, och en pendlarparkering i Östra Husby, och Kimstad får en badplats i Motala Ström.

Lars Stjernkvist talar om en ansvarsfull finansiering, och om att man samlat i ladorna genom överskottsmål.

– Vi orkar med den här höga investeringsnivån och vi orkar med en, jämfört med många andra kommuner, hög grad av egenfinansiering.

Men låna måste kommunen också, och ett nytt sätt är att låna 600 miljoner kronor av långivare som ställer krav på att pengarna ska bidra till ett hållbart samhälle och grön omställning.

Axplock ur budgeten

Investeringsbudgeten omfattar inte de kommunala bolagen. De ligger utanför. Friidrottsarenan ligger på bolagssidan.

Universitetet och planerna för Ostlänken med kopplingen upp mot Stockholm bidrar till den växande staden, menar Lars Stjernkvist.

Upprustning av bryggor och servicehus i Arkösund. Bron till badholmarna ska vara klar till sommaren.

Renovering av Kvillinge äldrecentrum. De som bor där nu flyttar till det nya större boendet i Åby.

Satsning på bättre utemiljöer på skolor och förskolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om