Han tar över arbetet efter nuvarande oppositionsrådet Mona Olsson. Nicklas Lundström blir även gruppledare för V och ersättare i kommunstyrelsen, där Deniz Butros (V) valts som ordinarie.
V har beslutat om en valteknisk samverkan med M och MP, vilket kan betyda att V och MP får dela på en oppositionsrådspost, 60 procent till V och 40 till MP. M får två oppositionsråd och SD ett, om det på måndagens kommunfullmäktige blir så att oppositionen tar en rådspost från Kvartetten som regerar i minoritet.
Det sägs att det sker med stöd av SD, hur ser du på det?
– De har inte varit med i någon valteknisk samverkan över huvud taget, och vi har aldrig pratat med dem. Sedan ser jag i tidningen att de funderar på att stödja förslaget och gjorde det i kommunstyrelsen, och det är de ju fria att göra. Det vet vi faktiskt inte förrän på måndag kväll.
Men det här förutsätter att de gör det?
– Ja, eller att Kvartetten tycker att det är en rimligare fördelning. Det är inte heller omöjligt.
Vänsterpartiet har inte diskuterat med SD och vet inte hur de gör, säger Nicklas Lundström. Hur Kvartetten gör återstår också att se.
– Jag skulle säga att vi har ett lite osäkert läge tills vi har beslutat de här sakerna.
– Jag skulle väl tippa på att i frågan om kommunalråd så kommer den här rimligare fördelningen som vi har föreslagit att gå igenom.
– Det kommer att bli en ovanlig kväll, med säkert flera ajourneringar.
Genom valteknisk samverkan går V framåt i nämnder, får fler politiker på plats.
– Det är också så att vi har varit väldigt kritiska mot högersvängen som S har gjort den här mandatperioden, och nu blir det faktiskt så att vi blir vågmästare, också i de viktiga nämnderna, troligen, och i kommunstyrelsen.
Varje oppositionsparti blir ett vågmästarparti.
– Vi har ingen politisk samverkan, utan det är rent valtekniskt, vilket innebär att vi har fyra vågmästarpartier. Det känns bra att inte SD har den rollen som på en del andra ställen.
Vad betyder det här för Kvartettens möjligheter att få igenom sina förslag?
– Det betyder framför allt att de måste lyssna på oppositionen, och det betyder faktiskt också att de behöver välja sida. De kan gå mot en vänsterinriktad politik, genom att söka samarbete med oss, eller gå mot en högerriktad politik, genom att söka samarbete med Moderaterna, i varje fråga.