Samtliga partier i Koalition för Östergötland – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet – har kommit överens om att inleda förhandlingar om fortsatt samarbete i Region Östergötland.
De fyra partierna går nu in i förhandlingar för att forma den politik som ska gälla för kommande mandatperiod. Ett gemensamt politiskt program ska presenteras i mitten av oktober.
Efter att S, största parti med nästan 30 procent, tappat sex mandat och MP tappat tre mandat blir det en minoritetsregering. Totalt får Koalitionen 49 av 101 mandat.
– Det har varit en ganska lång process nu under flera veckor, där vi har sonderat vilka möjligheter det har funnits för att bilda majoritet och vilka möjligheter det har funnits för fortsatta samarbeten, säger regionrådet Kaisa Karro (S).
– Då har vi landat i att vi fyra partier som har styrt – vi får 49 mandat – också är den starkaste koalitionsbildningen som vi ser som också kan få igenom politik på ett bra sätt.
Karro tycker att samarbetet under den gångna mandatperioden har varit bra, en bra grund för att fortsätta i fyra år till. Det blir fyra tuffa år, utifrån de utmaningar som finns i regionen, säger hon och nämner kompetensförsörjning och ekonomi.
Finns det något som hotar Koalitionen?
– Som jag ser det nu kommer vi med största sannolikhet att få igenom våra budgetar, i och med att vi är en mittenkoalition. Därmed har vi sverigedemokrater på ena sidan och vänsterpartister på den andra sidan, och det är väl två partier som aldrig kommer att gå samman om någonting, vilket gör att även om vi inte har majoriteten så blir det ändå en stark minoritet.
M har 23 mandat, KD 8, SD 13 och V 8 mandat.
– Det är fyra partier som skulle bilda en väldigt ohelig allians om man skulle fälla oss.
Joakim Hörsing, förhandlare för MP, är nöjd med det fortsatta samarbetet i Koalitionen.
– Det var det vi helst ville, säger han.
Göran Gunnarsson (C) berättar att sedan KD sagt nej till att förstärka Koalitionen för att få en majoritet, valde man att fortsätta i minoritet.
Om svekdebatten från M- och KD-håll, att det inte blev en allians, säger han "Surt sa räven". En allians hade bara samlat 45 mandat. Och att stödja sig på SD finns inte på kartan för Gunnarsson, som kallar det ett extremparti.
Han understryker ambitionen med överenskommelser över blockgränserna.
För Alexander Höglund (L), liksom för Gunnarsson, handlar det om att utifrån valresultatet kunna vara med och påverka så mycket som möjligt.