Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

70 miljoner kronor till skolan

Kvartetten har arbetat in förslag från MP, V och M i sin budget, en budget där skolan förstärks med 70 miljoner.

Kvartetten vill fullfölja satsningen på skolan. Reidar Svedahl (L), Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S), Olle Vikmång (S), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Karin Jonsson (C).

Kvartetten vill fullfölja satsningen på skolan. Reidar Svedahl (L), Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S), Olle Vikmång (S), Eva-Britt Sjöberg (KD) och Karin Jonsson (C).

Foto: Susanna Beskow Norgren

POLITIK2018-12-03 19:00

– Vi har goda förhoppningar om att få igenom vår budget, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Det speciella läget både ekonomiskt och politiskt gör att budgeten fortfarande är preliminär.

– Vi kommer att behöva ta en tilläggsbudget i början av nästa år beroende av den oklarhet som finns på riksplanet.

Till det kommer att Kvartetten inte har egen majoritet i fullmäktige. Därför har man under förra veckan fört samtal med tre av oppositionspartierna, M, MP och V, för att se vad som är möjligt att få stöd för i fullmäktige. Några förslag från oppositionen har arbetats in i budgeten.

– Skulle vi trots kompromisserna, i och för sig få igenom vårt budgetförslag, men dessutom få en massa tilläggsyrkanden i fullmäktige som går igenom och driver upp kostnaderna, då har vi ett mycket besvärligt inte bara ekonomiskt utan också politiskt läge i Norrköping, säger Stjernkvist.

Kvartettens budgetförslag, nu kompletterat med siffror, som presenterades under måndagen, har rubriken "Stärkt utbildning och trygg ekonomi".

Den demografiska utvecklingen, med allt fler äldre och ungdomar, sätter tryck på kostnaderna de kommande åren.

– Om man inte höjer statsbidragen kommer vi att få det tufft på intäktssidan.

Kvartetten fortsätter att prioritera skolan, för att förbättra skolresultaten, vilket man ser som avgörande i den växande staden, med framtida jobb.

– Trots att vi har tillfört mer pengar är det fortfarande en hel del skolor som kämpar med ekonomin.

Utbildningsnämndens budget förstärks med drygt 70 miljoner kronor. Till det kommer höjda statsbidrag.

Kikki Liljeblad (S) talar om att förstärka elevhälsan och stödet för elever i behov av särskilda insatser, och om förbättrade villkor för anställda i skolan.

Alla nämnder utom utbildningsnämnden ska spara tre procent. Vid mer statsbidrag ska vården, omsorgen och socialnämnden få lindrigare beting.

De övergripande målen 2019-2022 har temat sammanhållning, trygghet och delaktighet. Ett nytt område är tillit och förtroende, att motverka social oro.

– Vi har en tuff utmaning vad det gäller att skaffa bostäder som folk har råd att betala för att bo i, säger Reidar Svedahl (L).

Olle Vikmång (S) talar om att bygga bort kön till LSS-boenden, och att öka medarbetarnas inflytande inom hemtjänsten.

I hela kommunen investeras det i skolor, LSS-boenden, förskolor och äldreboenden.

Kommunens överskottsmål sänks med 100 miljoner kronor under 2019.

Ljuralänken har pausats, med noll kronor i investeringsbudgeten, men detaljplanearbetet löper på.

Kompromisser

Kvartetten har jobbat in förslag från M, MP och V sin budget: M:s förslag om att föra över 20 miljoner kronor från bolagen till skattefinansierad verksamhet, MP har fått gehör för en del skärpningar i de övergripande målen och V får gehör för förslag om att förbättra villkor för skolidrott och idrott, upprustning av Hagebyhallen, och att man ska bevaka olika modeller i landet för billigt byggande, för eventuellt införande här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om