Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

20 miljoner extra till skolan

En tilläggsbudget med 20 miljoner kronor till skolan och ett halv steg tillbaka mot särskilda undervisningsgrupper för barn i behov av extra stöd.

Kvartetten. Olle Johansson (S), Eva-Britt Sjöberg (KD), Reidar Svedahl (L), Karin Jonsson (C) och Lars Stjernkvist (S).

Kvartetten. Olle Johansson (S), Eva-Britt Sjöberg (KD), Reidar Svedahl (L), Karin Jonsson (C) och Lars Stjernkvist (S).

Foto: Susanna Beskow Norgren

POLITIK2018-01-15 17:00

På måndagen presenterade Kvartetten – S, C, L och KD – sitt förslag till tilläggsbudget för att möta de ökade kostnaderna inom skolan, med ett sent upptäckt underskott i höstas på 50 miljoner kronor.

Om ingenting skulle göras skulle man gå in i 2018 med kostnader på uppåt 50 miljoner kronor över budget. Tilläggsbeloppen som skolor kan söka för stöd till enskilda elever, bland annat stödpersonal, har ökat.

En rad åtgärder har inletts, men kompletteras med en tilläggsbudget. Förslaget till kommunstyrelsen är att 20 miljoner kronor tas från kommunstyrelsens reserv som är öronmärkt för "trygghet, jobb och utbildning".

Resten ska täckas av tidigare beslutad effektivisering av organisationen på en procent, vilket för utbildningsnämnden motsvarar 30 miljoner kronor, pengar som behålls inom nämnden.

Enligt skolkommunalrådet Olle Johansson (S) har man i dag cirka 100 tjänster som är ofinansierade.

– På sikt ska vi anpassa vår kostym efter de förutsättningar som finns, säger Olle Johansson.

Den nya organisationen efter att man tog bort de kommungemensamma resursgrupperna för till exempel barn med autism har varit kostnadsdrivande. Tanken var att barnen skulle få stöd ute på sin egen skola.

På onsdag kommer utbildningskontoret att få i uppdrag att se över den framtida organisationen, hur stödet ska se ut, kopplat till särskilda undervisningsgrupper, något Kvartetten kallar ett pragmatiskt halvt steg tillbaka, men inte en återgång till kommungemensamma resursgrupper.

Kvartetten framhöll att kommunens ekonomi i stort är god och att flera nämnder gör plusresultat för 2017.

– Vi har kunnat samla i ladorna för att kunna försvara kvaliteten i verksamheten när det blir lite kärvare. Nu är det en sådan situation, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

– Det är fler barn som behöver extra stöd. Det vill vi möta för att vi ska kunna fortsätta förbättra skolresultaten.

Enligt Stjernkvist kommer skolan totalt sett ha fler anställda 2018 än 2017.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) kommenterar tilläggsbudgeten med att de 20 miljonerna är engångspengar som löser en akut situation. Att utbildningsnämnden också ska effektivisera 30 miljoner menar hon riskerar det påbörjade arbetet med att höja resultaten.

Fakta

På måndagen presenterade Kvartetten sitt förslag om en tilläggsbudget, ett tillfälligt tillskott, på 20 miljoner kronor till skolan, för kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen ska fatta beslut den 5 februari. Slutligt beslut blir det i kommunfullmäktige i februari.

Pengarna tas från kommunstyrelsens reserv.

Utbildningsnämnden har sedan tidigare i uppdrag att effektivisera verksamheten med en procent, 30 miljoner kronor.

Underskottet 2017 var 50 miljoner kronor.

Skolan och att höja resultaten ses av Kvartetten som ett prioriterat område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om