Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

13 miljoner för minskad segregation

13 miljoner kronor. Det kan Norrköping söka ur regeringens miljardsatsning för minskad segregation och ökad jämlikhet 2018. Och det är skolan som kommer få mest av pengarna.

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd.

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd.

Foto: Susanna Beskow Norgren

POLITIK2018-06-26 11:05

– Pengarna ska användas för att rätta till skillnader som uppstått till följd av segregation, och där ser vi att skolan fortfarande är det område som är allra viktigast att prioritera. Tillskottet från regeringen innebär att vi dels kan fortsätta vårt arbete för att stärka Norrköpings skolor generellt, men också för att utjämna skillnader mellan enskilda skolor, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det handlar om regeringens miljardstöd till kommuner med områden som dras med socioekonomiska utmaningar. Satsningen ska bidra till att stärka kommunernas långsiktiga arbete för att förbättra förutsättningarna i områden som i dag kännetecknas av stora utmaningar när det gäller exempelvis lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och låg sysselsättningsgrad. 2,2 miljarder kronor planeras avsättas årligen 2020–2027. För 2018 har 425 miljoner kronor avsatts och för 2019 beräknar regeringen att 1,35 miljarder kronor kommer att avsättas.

Med dessa medel får kommunerna möjlighet att genomföra ytterligare prioriterade insatser. Det kan exempelvis handla om tidiga insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället.

– Kommunerna är centrala aktörer i arbetet mot segregation. Många kommuner bedriver redan ett aktivt och strategiskt arbete mot segregation och för ökad jämlikhet. Med ytterligare statliga resurser möjliggör regeringen för kommunerna att utveckla sitt arbete, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S).

Arbetet med att minska och motverka segregation ska ske samfällt på flera nivåer där stat, kommun och landsting samverkar med det civila samhället, forskare och näringslivet. Regeringens mål med satsningen är att Sverige inte ska ha några områden som kännetecknas av socioekonomiska utmaningar eller några särskilt utsatta områden.

– Underlaget för fördelningen av pengarna är beräknat på ojämlikhet och segregation inom de 32 kommuner som får ta del av medlen. Där är det intressant att notera att Norrköping kommit längre i arbetet med att jämna ut skillnader än flera av de jämförbara kommunerna, säger Lars Stjernkvist.

I Östergötland kan även Linköping och Motala söka pengar ur miljardsatsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!