– Jag hade önskat att det gått snabbare, att de sett att det inte fanns någon grund för anklagelserna och avskrivit ärendet, säger Reidar Svedahl.
I september förra året avslöjade Folkbladet att det pågick olaglig verksamhet i gamla Lindögolfens lokaler i Lindö. Boende hade börjat undra vad som var på gång eftersom man såg folk i lokalerna på nätterna. Det gick bland annat rykten om att det skulle röra sig om bordellverksamhet.
Det gjorde det inte, men inom lagens ramar bedrevs inte verksamheten ändå. En man med flera olika företag bakom sig, och själv boende i Lindö, drev vad han kallade vandrarhemsverksamhet i lokalerna - det var bara det att lokalerna inte var godkända för någon form av verksamhet som innefattade övernattning. Trots det hade Christian Jacobsson, som äger lokalerna, lyckats få ett kontrakt med Linköpings kommun som hyrde vandrarhemsplatser av honom.
Efter at verksamheten granskats och Linköpings kommun brutit avtalet, polisanmäldes Reidar Svedahl av Christian Jacobsson, som menade att Reidar utgett sig för att vara någon annan och tagit emot mutor för att bevilja ett bygglov.
Polisanmälan gäller även grovt förtal, där Jacobsson menar att Reidar ska ha sagt att det bedrivs bordellverksamhet i lokalen, samt utpressning.
Först nu, nästan ett år senare ska de förts förhören hållas av utredande polis.
– Det är självklart helt otillfredsställande att utredningar inte utreds med den skyndsamhet man bör kunna kräva, jag kan bara konstatera att detta är den verklighet inom vilken vi verkar 2017. Åklagarmyndigheten för på olika nivåer en kontinuerlig dialog med polismyndigheten om den otillfredsställande situationen hos polisen, säger Staffan Edlund, kammaråklagare och specialist vid Riksenheten mot korruption.
– Jag är just tillbaka från semestern och har börjat läsa in mig på ärendet igen. I nästa vecka ska vi börja med eventuella förhör och bland annat gå igenom vem som fattat vilka beslut i de olika turerna. Under våren har vi hämtat in bevisning, i form av bland annat mejl, säger utredande polis Dan Fillby.
I bästa fall menar han att man kan bli klara i år, men att det inte är säkert.
– Det beror på om vi får in något annat ärende som är högre prioriterat, vi är få utredare och ärenden tar lite längre tid.
– Jag har inte hört ett ord under hela tiden, varken från polis eller någon annan, men jag är inte orolig. Offentliga Sverige har förhoppningsvis vaknat lite och tar referenser på personer innan man anlitar dem, och den här mannen lär inte ligga så bra till. Jag är inte orolig, man sover aldrig så gott som när man har rent samvete och mitt är kliniskt rent, säger Reidar Svedahl.