Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säkerhet viktig i sommar

I sommar kan upplägget av evenemang som Augustifesten se annorlunda ut, efter terrordådet i Stockholm och tidigare dåd ute i Europa.

Augustifesten. Ett evenemang som kräver större säkerhet.

Augustifesten. Ett evenemang som kräver större säkerhet.

Foto: Mikael Strand

PLANERING2017-04-10 17:00

Det kan handla om var man väljer att förlägga evenemangen och vilka fysiska hinder som ska sättas upp.

Enligt kommunens säkerhetschef Richard Tjernström är det ett säkerhetstänk som påbörjats redan före terrordådet i Stockholm. Någon ytterligare skärpning har inte skett efter fredagen, utan man har redan tidigare tagit höjd för en förändrad syn på säkerheten.

– Vi kommunicerade naturligtvis med polisen i fredags, och de beskrev hur de hanterade situationen, säger Richard Tjernström.

– Men även innan den här händelsen i Stockholm så har vi tagit höjd för de olika arrangemang som planeras i stan framöver, i sommar, att vi ska ha en helt annan typ av inkörningshinder och sådant till den typen av folksamling, handelsgator och annat, med tanke på de händelser som varit ute i Europa det senaste året.

Just nu är man inne i planeringsfasen inför sommarens evenemang.

– Vi kanske inte kan ha samma öppenhet som vi har haft tidigare vid olika typer av evenemang. Vi kanske måste tänka på var de är förlagda, hur många tillfartsvägar som finns och vilka fasta hinder vi måste ha.

Samtidigt måste man säkerställa att ambulans och räddningstjänst kommer fram vid behov.

Ett evenemang man måste fundera särskilt kring är Augustifesten.

– Vi har ju tidigare haft hela Gamla Rådstugugatan som marknadsgata, där människor går och det är trångt. Man kan bara tänka sig hur hemskt det skulle vara ifall någon skulle göra på samma sätt som i Stockholm.

Om man ska flytta marknaden eller sätta upp hinder kan Tjernström inte svara på. Det blir en diskussion tillsammans med arrangören Upplev Norrköping.

Att skydda sig mot den här typen av attentat på allmänna gator är svårt, därför ligger fokus på de platser och de tillfällen där man av särskilda skäl behöver göra förberedelser, säger Tjernström.

Att till exempel sätta upp hinder på Drottninggatan i Norrköping, i vardagen, är inte aktuellt. Det skulle inte fungera, menar han.

– Vi har ett öppet och fungerande samhälle och det ska vi återgå till, säger Richard Tjernström.

Ska man som Norrköpingsbo vara rädd?

– Jag tycker inte alls att man ska vara rädd. Det är precis det som terrorister och andra vill att vi ska vara. De vill orsaka splittring. Vi ska inte vara rädda, vi ska leva de liv vi vill leva, säger Richard Tjernström som samtidigt uppmanar alla att vara vaksamma.

Efter terrordådet

På måndagen höll Norrköpings kommun en kort ceremoni på Tyska torget i samband med den utlysta nationella tysta minuten klockan 12.00.

För att visa Norrköpings stöd och medkänsla med de drabbade vid terrordådet i Stockholm färgsätts vattenfallet i Industrilandskapet hela veckan med blått och gult.

Flaggorna i Norrköping vajade på halv stång efter terrordådet och på söndagen anordnade nätverket Ett Norrköping för alla en ljusmanifestation i Hörsalsparken för de dödade och skadade i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om