Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En plats som ska öppnas upp"

Andreas kvarn, som ägs av Mannersons, ska öppnas upp för publik verksamhet. Vd Carl-Fredrik Grönhagen tycker det skulle vara kul med någon sorts koppling till sjöfartshistoria.

Visionsskiss för hur Andreas kvarn kan utvecklas.

Visionsskiss för hur Andreas kvarn kan utvecklas.

Foto: BuckleyGrayYeoman

PLANER2019-02-20 17:00

Huset i Inre hamnen är byggt 1872 och har använts för spannmålshantering. Det gamla tegelhuset ska bevaras och exteriören återställas till sitt ursprung.

– I grunden är det här en fantastisk byggnad, som har varit sluten under väldigt många år, med verksamheten som har pågått där. Medborgare har inte kunnat komma in i innergården och kvarnen. Det vill vi i grunden ändra på, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd för Mannersons Fastigheter, ett Linköpingsbaserat familjeföretag.

– Det ska bli en publik verksamhet. Det ska gärna bli en restaurang, det ska gärna bli utställningsytor, uteservering på innergården, och det får gärna bli en del kontor och några bostäder också.

– Exakt vilka det är som kommer att vara del av det här vet inte jag, säger Carl-Fredrik Grönhagen.

– I grunden är ambitionen att det här är en plats som ska öppnas upp för Norrköpingsborna och som ska bli porten till Inre hamnen.

Carl-Fredrik Grönhagen är inte främmande för sjöfartshistoria när det kommer till utställningsytorna, men problemet är finansiering.

– Det kostar ju rätt mycket att bygga om huset och det ska vara någon hyra som matchar det. Men det kanske man kan hitta lösningar på, säger han.

Någon sorts koppling till sjöfart är naturligt, då huset ligger i hamnen, säger han. Andreas kvarn med en spannmålshistoria, och en utlastningsramp ut till kajen, som man använt för att skeppa ut spannmål, är den enda större kvarvarande byggnaden i Inre hamnen-området.

– Det hade varit väldigt kul att kunna utnyttja någon del av byggnaden och påminna om den här kopplingen till sjöfarten.

Bakom tegelbyggnaden ska Mannersons bygga ett nytt hus. Tillsammans med tegelhuset bildar det nya huset ett helt kvarter.

Det är först nu det mer konkret ska bestämmas vad som ska finnas i Andreas kvarn.

Grönhagen berättar att han för något halvår sedan träffat intressenter från sjöhistoriskt håll, som gärna vill ha lokaler i inre hamnen.

Han har också träffat ägarna till skeppet Vega, som gärna vill ha en plats i inre hamnen-området.

Hans inställning till att på något sätt få med sjöfartshistoria är positiv.

– Ja, bara man kan hitta så det finns någon ekonomisk bärighet i det så tycker jag att det hade varit jättekul. Det hade förstärkt kopplingen till områdets historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om