Nu får du ta med cykeln på tåget

Östgötatrafiken tillåter nu cyklar på Östgötapendeln – alla tider på dygnet.

Nu kan du ta med cykeln på tåget, dygnet runt.

Nu kan du ta med cykeln på tåget, dygnet runt.

Foto: Marta Nordvall

Pendling2019-10-28 13:00

Vill du kunna ta med cykeln på pendeln? Nu är det möjligt på samtliga avgångar i länet.

Sedan sommaren 2016 har det varit möjligt att ta med cykel på tåget men inte i rusningstrafik. Från måndag 28 oktober påbörjar Östgötatrafiken ett försök, att i mån av plats, ta med cykeln på Östgötapendeln alla tider på dygnet. 

Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, framhåller att vissa avgångar är fullsatta i rusningstrafik, men på några delsträckor är det även under rusningstrafiken en lägre beläggning. 

– Vi vill därför nu pröva att tillåta cykel alla tider på dygnet, säger Näsström.

Möjligheterna kräver dock ett stort ansvar från de som tar med cykeln för att säkerhets- och punktlighetsproblem ska undvikas.  

– Ansvaret ligger helt på dig, ha uppsikt över cykeln under hela resan så att den inte skadar eller smutsar ner någon eller något. Cyklar ska spännas fast med spännband, enligt Östgötatrafiken.

Det är max sex cyklar per tåg som gäller. Östgötatrafiken är också tydlig med att barnvagnar och rullstolar prioriteras framför cyklar vid ombordstigning. 

Vidare påtalas att det är förbjudet att cykla eller parkera cykeln på perronger.  "Om du blir nekad att ta med cykeln måste du ställa den i ett cykelställ på stationsområdet".

– Kundvärden bestämmer om din cykel får tas med. Deras bedömning görs alltid utifrån utrymme och säkerhet. Det innebär att det aldrig finns en garanterad plats för cykeln, skriver Östgötatrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!