Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så tog de vara på "Framtiden"

"Framtid Vikbolandet" är slut, men inte Vikbolandets framtid.
Så kan man uttrycka det lite skämtsamt, eftersom EU-projektet "Framtid Vikbolandet" närmar sig sitt slut.

- Nu är projekt Framtid Vikbolandet snart slut efter tre år, men vi har fått igång en hel del livskraftiga satsningar och hoppas även få mer EU-pengar framöver, säger projektledaren Anne-Louise Israelsson, som haft sitt kontor i Östra Husby bygdegård. Foto: TItti Olovsson

- Nu är projekt Framtid Vikbolandet snart slut efter tre år, men vi har fått igång en hel del livskraftiga satsningar och hoppas även få mer EU-pengar framöver, säger projektledaren Anne-Louise Israelsson, som haft sitt kontor i Östra Husby bygdegård. Foto: TItti Olovsson

Foto:

ÖSTRA HUSBY2007-03-15 06:00
- Den 31 maj har projektet avverkat de tre år som vi fått EU-pengar till, men vi har under de här åren dels lyckats få igång många bärkraftiga idéer som vi tror och hoppas ska leva vidare på egna ben, dels ska vi ansöka om mer EU-pengar till nya projekt, berättar projektledaren Anne-Louise Israelsson.

I dag: Vikbolandet
- Dessutom är själva föreningen "Framtid Vikbolandet" kvar och fortsätter att verka för sina medlemsföreningar.
Hur mycket pengar har ni gjort av med under de här tre åren?
- Vi fick 1,2 miljoner kronor av EU-projektet Kustlandet och de pengarna har nu gått åt.
Vad är det viktigaste ni åstadkommit under projekttiden?
- Vi har fått en stabil grund att bygga vidare på, för en fortsatt satsning på året runt-turism. Bland annat har vi åstadkommit turistbroschyrer och informationstavlor runt omkring i Östergötland. Vi har fått småföretagare att börja samarbeta mer än tidigare och det har vuxit fram ett projekt för guider på Vikbolandet med åtta lokala guider anslutna.
- De har utbildats via föreläsningar, studiebesök och så har Vikbolandskännaren Tore Folkesson sammanställt en pärm med alla sevärdheter av vikt på hela Vikbolandet. En pärm som är rena guldgruvan för guiderna. Vi har också varit med och stöttat ett projekt för att framställa rapsolja och ett annat projekt, kallat föreningen Vikbolandsmat.
- Dessutom skulle jag vilja tillägga Östra Stenby skola, som fått tillstånd att driva friskola genom att Framtid Vikbolandet hjälpt till med att söka finansiering till förstudier. Vi har även hjälpt till att söka flera projekt som vi inte ägt. Exempelvis Rippetorps byalag som har färdigställt fågeltorn och även Dalmyra gruva, ett intressant besöksmål.

Annonser viktigt
- Just nu har vi dock slut på pengarna och har hamnat i ett vakuum, i avvaktan på att vi ska få ansöka om nya EU-pengar och därmed fler projekt framöver. Men det vi märkt är ju att bakom all verksamhet finns det två oerhört viktiga inslag och det är marknadsföring och annonsering. Det är kostsamt med livsviktigt, för det är som man säger, att syns man inte, finns man inte.
Och vad tror du om det nya gemensamma turistprojektet "Bråvikenlandet", med ett framtida samarbete mellan Vikbolandet och Kolmården?
- Personligen tror jag på ett sånt samarbete framöver, för vi kan ha stor glädje av varandra och våra kunskaper. Så jag hoppas att dom idéerna utvecklas mer framöver.

Får bankomat
- Sedan kan jag berätta att vi äntligen ska få en egen bankomat här på Vikbolandet, närmare bestämt i Östra Husby. Det är något vi efterfrågat i många år och nu äntligen är det på gång en även till oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om