Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Byn som försvann" har återuppstått i liten skala

Det här är berättelsen om "Byn som försvann", men som nu har återuppstått. Om än i mindre skala...
Det handlar om Broby, som ligger i närheten av Östra Husby, mellangårdarna Melby, Tåby och Tväggestad.
- Sista huset i byn försvann från kartan för 70 år sedan, men nu har det kommit dit nybyggare igen, säger markägaren Curt Andersson, som tidigare satt i kommunfullmäktige i Norrköping för (C).

- Här syns stenarna efter en av de källare som tillhörde Broby, säger Curt Andersson när han kolla efter lämningar från den försvunna byn.

- Här syns stenarna efter en av de källare som tillhörde Broby, säger Curt Andersson när han kolla efter lämningar från den försvunna byn.

Foto:

ÖSTRA HUSBY2011-06-09 03:00

- På 1800-talet bestod Broby av fyra gårdar. Men vid 1900-talets början och efter markskiften, fanns det bara två små stugor kvar och dessa revs sedan på 1940-talet och därmed kan man konstatera att byn Broby försvann.

Stengrunder kvar
Finns det några rester kvar idag av byn?

- Ja, man kan se en del stengrunder, på den höjd där Broby låg och de här grunderna är troligen tidigare källare. Dessutom ligger det kvar en gårdsbrunn med vatten mitt uppe på kullen. Även den gamla byvägen finns det spår av, även om den nästan är igenväxt med gräs.

- Kvar finns också Varaån, som dock inte är lika betydelsefull som förr, då det faktiskt seglade upp båtar från Bråviken i Varaån.

Och nu bebygger du alltså den gamla bykullen igen?

- Nej, av arkeologiska skäl får man inte bygga där, säger Curt Andersson. Istället finns det nu en nybyggarfamilj som bygger en bit ifrån den gamla tomten, så det känns som att "Byn som försvann" har återuppstått, om än ett stenkast från de tidigare stugornas läge.

Vet man något om de som bodde i den gamla byn?

- Ja, i gamla handlingar som Maja Håkansson i Tväggestad sammanställt, kan man läsa att Broby under tidigare århundraden bestod av fyra gårdar á 1/4 mantal vardera. En av de sista som bodde i en av stugorna var finsnickaren Magnus Andersson, som kom dit 1906.

Östra Husbyprofil
- 1918 flyttade en fru Viman in till honom som hushållerska. Och när Magnus Andersson dog 1921 såldes huset till Johan Uggla, en stor Östra Husbyprofil på den tiden.

- Då gjorde fru Vimans son i ordning den andra kvarvarande stugan vid den här tiden och som ägdes av Erik Håkansson. Där fick hon flytta in tillsammans med en "fru Svenssa", som redan bodde i ett annat rum i huset. Hos fru Viman, sägs det, dunkade vävstolen från morgon till kväll. Här framställdes handdukar och andra alster av "Vimansdräll". Hon gick sedan omkring och sålde sina produkter i omgivningen och kanske finns det ännu kvar av hennes textilier i grannskapet.

- På 1940-talet revs sedan båda stugorna och därmed fanns inte byn Broby längre.

Men nu har alltså den första nybyggarfamiljen flyttat tillbaka till den här byn?

- Ja, det är paret Malin Wikelöv och Erik Wahlström som satsar på en hästgård på Brobys gamla ägor. Kanske det även kommer fler nybyggare på Brobys gamla ägor med tiden, säger Curt Andersson, som alltså lyckats återuppväcka en by, som egentligen försvann för länge sedan...

Bebyggelselämningar inom ett ca 100x60-80 m stort område, bestående av två grunder efter bostadshus, minst fyra uthusgrunder, två källargropar samt rikliga odlingslämningar. Husgrunderna är båda 9x6 m och har en skorstensstock med tegel och tydlig stenfot. Moränytorna har flerstädes varit odlade och diken kvarligger. Inom området finns två dammar. Delvis beväxt med lövträd, övervägande ask, några förvildade aplar och bärträd samt några nypon- och slånbuskar. Namnet Broby tyder på att en bro här bör ha funnits över Varaån.

Fakta: Riksantikvarieämbetets hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om