Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett oerhört glädjande besked"

Regeringen presenterade i dag sin nationella infrastrukturplan för åren 2018-2029 och meddelande bland annat att 35 miljarder kommer att avsättas för satsningen på Ostlänken. "Ett oerhört glädjande besked för Norrköping", säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Lars Stjernkvist (S), Kristina Edlund (S) kommunstyrelsens ordförande i Linköping,och Johan Andersson (S) i riksdagens trafikutskott, var väldigt glada över regeringens beslut att satsa 35 miljarder på Ostlänken.

Lars Stjernkvist (S), Kristina Edlund (S) kommunstyrelsens ordförande i Linköping,och Johan Andersson (S) i riksdagens trafikutskott, var väldigt glada över regeringens beslut att satsa 35 miljarder på Ostlänken.

Foto: Henrik Jonsson

OSTLÄNKEN2018-06-04 16:11

700 miljarder kronor.

Så mycket satsar regeringen totalt på olika infrastrukturlösningar de kommande elva åren och Östergötland får vara med och dela på kakan.

I planen finns bland annat satsningar på:

E22:an och förbifarten i Söderköping.

Dubbelspårsutbyggnaden på sträckan Degerön-Hallsberg.

Kardonbanan i Norrköping.

Ostlänken, sträckan Järna-Linköping.

–  För Östergötlands del är det oerhört glädjande att vi fått in det här i den nationella planen. Ostlänken är en fråga vi jobbat med i många, många år. Därför känns det givetvis positivt att vi idag kommit dithän, säger Johan Andersson (S) i riksdagens trafikutskott.

Regeringen avsätter 35 miljarder kronor för satsningen på Ostlänken, tio miljarder mer än vad den förra regeringen hade beslutat om.

–  Väldigt mycket av debatten kring Ostlänken har handlat om det här med höghastighetståg, men det allra viktigaste är att vi får ökad spårkapacitet. Vi har i den här regionen redan i dag underlag för mer transport på järnväg och nu tas ytterligare ett viktigt steg för att lösa det. För vår del innebär det här att vi kunna fullfölja den väldigt konkreta planering som vi är inne i, säger Lars Stjernkvist.

Den planerade byggstarten för Ostlänken är 2018-2021 och förhoppningen är nu att komma i gång med bygget så snart som möjligt.

– Vi från Norrköpings sida ska göra allt som överhuvudtaget går för att vi ska förkorta byggtiden och se till så pendlare och andra får förbättrade villkor så snart det överhuvudtaget är möjligt. Det som avgör tidsplanen nu efter dagens besked är hur vi rent tekniskt kan komma fram. Ett stenkast härifrån så håller man på med geologiska undersökningar för att se vad marken har för bärkraft och tittar på vilket underarbete som behövs för att bygga banan. Nu är det de frågorna som är viktigast, säger Stjernkvist.

Hela Ostlänken beräknas inte vara klar förrän 2035 men den kraftigt trafikerade sträckan Norrköping-Linköping ska kunna vara klar betydligt tidigare än så.

Johan Andersson tror att det kan ta fem år ungefär, från och med byggstart, innan den sträckan är klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om