Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mörk månad för östgötska företagare

November var en mörk månad för Östergötlands företagare. Inte mindre än 18 bolag försattes i konkurs, vilket är en ökning med 29 procent jämfört med samma månad 2020.

Östergötland har drabbats hårt av konkurser under november men även andra delar av Sverige har fått sin beskärda del. Bilden visar en butik i Stockholmsområdet.

Östergötland har drabbats hårt av konkurser under november men även andra delar av Sverige har fått sin beskärda del. Bilden visar en butik i Stockholmsområdet.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötlands län2021-12-07 06:44

För landet som helhet var ökningen "bara" fem procent.

– Ser man till utvecklingen för helåret 2021 klarar sig Östergötland dock något bättre. Den ackumulerade minskningen på riksnivå är 10 procent jämfört med det dystra 2020 medan minskningen i Östergötlands län hittills är 15 procent, säger Harald Stjerna, partner på Syna som sammanställt statistiken.

De 18 företagen i länet sysselsatte 20 arbetstagare och enligt företagens senast inlämnade årsredovisningar låg omsättningen på drygt 21 miljoner kronor.

Under hela 2021 har sammanlagt 136 östgötska företag försatts i konkurs.

Flest konkurser i november finns inom besöksnäringen och det är framför allt restauranger som har det fortsatt kämpigt. Även byggbranschen och företag i anslutning till den har växande problem. Tydligast är det bland de små och medelstora företagen, visar statistik från hela riket.

– För handeln, särskilt mindre butiker, är december årets viktigaste intäktsmånad. Samma sak gäller för restaurangbranschen med julbord och olika företagsevenemang. För hotell handlar det om uteblivna konferenser och övernattningar i samband med resor under jul- och nyårshelgerna, fortsätter Harald Stjerna.

– Vi får inte heller glömma bort att många företag har det fortsatt kämpigt med låg likviditet. Dessutom ska betydande summor som man fått i Coronastöd betalas tillbaka i en snar framtid. Så än är vi inte tillbaka till ett normaltillstånd, slutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!