Data från SMHI, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt, visar att Östergötland hade 27 högsommardagar under perioden 1 maj till 31 augusti. Med "högsommardagar" menar man temperaturer som överstiger 25 grader celsius.
Medan man på andra ställen på jordklotet mätt upp rekordhöga temperaturer har man inte sett samma tendens i Sverige. I Kanada uppmätte man rekordhöga temperaturer liksom i flera sydeuropeiska länder.
– Klimatmodellerna pekar mot varmare väder generellt. Men vi har inte sett än att de absolut högsta temperaturerna i Sverige har ökat på samma som sätt i flera andra länder i världen, säger Lennart Wern, klimatolog på SMHI till Nyhetsbyrån Siren.
Den östgötska mätstationen finns i Malmslätt utanför Linköping och där noterades alltså 27 dygn med högsommartemperatur för Östergötland under de fyra månaderna.
Med tanke på att snittet för 2000-talet är 20 dagar så har årets temperaturer varit ovanligt höga. Man bör då även beakta att augusti var den kyligaste på många år, enligt statistik från SMHI.
Minns någon sommaren 2018? Det var den varmaste i mannaminne i Östergötland med hela 61 dygn klassade som högsommardagar. Annat var det minsann sex år tidigare, då vi fick nöja oss med fem sommardagar med temperaturer över 25 grader.
Tittar vi på snittet över 2000-talet så är Uppland det värmesäkraste området med 25 högsommardagar årligen. Kallast har det varit i Norrbotten, där termometern på rymdstationen Esrange utanför Kiruna bjudit på i snitt fem högsommardagar.