Ett fall av mjältbrand har upptäckts vid ett betesområde i närheten av Omberg naturreservat. Under förra veckan hittades tre döda djur på bete. Vid obduktionen av djuren togs mjältbrandsprover som visade positivt svar. Nötkreatur är väldigt känsliga för smittning och de andra djuren i nötkreatursbesättningen har flyttats från området. Jordbruksverket bedömer att smittorisken till de andra djuren som liten. Detta är det fjärde fallet sedan 2008.
Hur stor är risken att bakterien sprider sig till människor?
– Det kan spridas mellan djur och människor, men människan är relativt okänslig för mjältbrandsbakterier, säger Katharina Gielen på avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.
Humanvård och smittskyddsläkare är inkopplad och alla människor som varit i direktkontakt med de döda djuren har lokaliserats.
– Senaste fallet en människa blev smittad var 1965. Och efter det har vi haft flera utbrott utan att någon har blivit drabbad.
Hur smittan har uppstått är inte helt klarlagt ännu. Mjältbrand är en jordbakterie och längre tillbaka i tiden grävde man ner smittade djur.
– Det gjordes en kartläggning för några år sedan och det finns gamla mjältbrandsgravar i det här aktuella området.
Ombergs naturområden har vandringsleder som är omtyckta utflykter. Och mjältbrandsfallet är ingen anledning till att inte snöra på sig vandringskängorna.
– Vi har säkrat platsen, och har märkt upp med skyltar tillsammans med Länsstyrelsen. Man kan som allmänhet känna sig trygg, säger Katharina Gielen.
Hanna Hylén