Region Östergötland har till Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap och Länsstyrelsen identifierat ett stort antal områden där vi som region måste öka och förbättra insatserna, till exempel inom primärvården, Flyktingmedicinskt centrum, vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin, sjukvårdsrådgivningen, barnhälsovården, förlossningsvården och akutsjukvården.
Det menar oppositionspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna som nu kräver åtgärder för att möta den ökade migrationen. – Gör en särskild utredning, omgående, föreslår partierna inför tisdagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden.
De vill också att region Östergötland gör en inventering av de insatser som behöver genomföras för att möta de nya utmaningarna som det ökade antalet asylsökande ställer på kort och lång sikt. Detta med tanke på att mellan 140 000 och 190 000 personer, varav 29 000–40 000 är ensamkommande barn, förväntas komma till landet i år.
I uppdraget ingår även att lämna förslag för att säkerställa finansiering för dessa insatser.
– Vi vet att utmaningen och behovet att möta alla personer som sökt sig till Sverige och Östergötland kommer att kvarstå under
överskådlig tid, säger Fredrik Sjöstrand (M), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Detta ställer extra stora krav på att vi som ansvariga för hälso- och sjukvård har en god strategi som skapar en bra verksamhet inom dess områden.
– Regionen måste öka och förbättra insatserna, till exempel inom primärvården, Flyktingmedicinskt centrum, vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin, sjukvårdsrådgivningen, barnhälsovården, förlossningsvården och akutsjukvården, säger Stefan Redéen (KD), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.