Det är Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) som mäter grundvattennivåerna i Sverige månadsvis och som – i samband med maj-mätningen – nu gått ut med en varning. Man förväntar sig problem i sommar i hela sydöstra Götaland, särskilt på Öland och Gotland, men nämner också kustnära områden i östra Götaland och östra Svealand som till exempel Sankt Anna, Gryts skärgård och Arkösund.
– Generellt sett kan man säga att nivåerna är under eller mycket under det normala i delar av de östra kustområdena, säger Bo Thunholm på SGU som menar att chansen att det kommer att ske en förbättring genom till exempel mer regn framöver inte är så stor.
– Det behövs väldigt stora nederbördsmängder om det ska leda till ökade grundvattennivåer. Jag skulle säga att det finns en viss risk för vattenbrist senare under sommaren.
Särskilt varnar SGU för de boende i kustområden med egna bergborrade brunnar. I de här områdena har man även normala år vissa problem med grundvattentillgången och i år är det alltså ovanligt torrt.
– Jag skulle inte vilja kalla det för extremt lågt generellt sett även om det säkert finns platser lokalt där det är illa. Rent statistiskt uppträder sådana här låga nivåer kanske vart tionde till tjugonde år, bedömer Bo Thunholm som tillägger att orsaken är att det helt enkelt har regnat för lite.
– Ja, det är nederbördsunderskott som är huvudorsaken men också att det har varit väldigt lite snösmältning efter vintern, förklarar Bo Thunholm.
När grundvattennivåerna går ner kan också salthalten öka i brunnsvattnet. Detta beror inte i första hand på att havsvattnet tränger in i brunnen.
– Det är möjligtvis så för de boende längst ut mot havet. Men det fungerar på så sätt att sötvatten liksom ligger som en kudde ovanpå saltvatten eftersom det sistnämnda har högre densitet. När den här kudden minskar i tjocklek ökar risken att saltvatten tränger in, berättar Bo Thunholm som tycker att de med egen brunn i de här områdena bör vara uppmärksamma på salthalten i vattnet och också eventuellt provta vattnet.
Så vad kan man själv göra om man har egen brunn i de här områdena?
– Man bör iaktta viss försiktighet med att till exempel använda vattnet för bevattning. Dessutom kommer belastningen på vattentäkterna att öka under sommaren i de områden där det finns fritidsboende så det finns anledning att vara sparsam, säger Bo Thunholm.