Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regionen: Mer än hälften av östgötarna är överviktiga

Mer än hälften av alla östgötar lider av övervikt och två tredjedelar av befolkningen har minst en ohälsosam levnadsvana.

52 procent av alla östgötar lider av övervikt eller fetma, enligt statistik från regionen.

52 procent av alla östgötar lider av övervikt eller fetma, enligt statistik från regionen.

Foto: NTB/TT

Östergötland2022-08-31 17:00

Vad är övervikt?

WHO har tagit fram ett internationellt mått på övervikt och fetma som kallas BMI – Body Mass Index. Måttet bygger på förhållandet mellan längd och vikt. Man räknar ut sitt BMI genom att ta sin vikt i kilo delat med sin längd i meter i kvadrat. En person som väger 68 kilo och är 1,67 meter lång har alltså ett BMI på 68/(1,67 x 1,67) = 24.

Om man har ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas man som normalviktig. Ett BMI mellan 25 och 30 räknas som övervikt och ett BMI över 30 räknas som fetma.

Påståendet kommer från Region Östergötland som under hösten kampanjar för ett sundare och friskare liv.

52 procent av alla östgötar sägs lida av övervikt.

– Den här kampanjen är viktig, eftersom vi vill att fler östgötar ska må bra. Att lägga till en god vana i livet är ju verkligen en investering för kroppen. Många drabbas av olika sjukdomar som de kanske hade kunnat undvika med bara en liten förändring i sin livsstil, säger Torbjörn Holmqvist (S), hälso-och sjukvårdsnämndens ordförande i ett pressmeddelande från regionen.

Syftet med kampanjen är att visa att det är enkelt att fatta hälsosamma beslut. Att lägga till en, enda god vana kan göra stor skillnad. 

– Intresset för vilka råd som gäller för att öka sin motståndskraft och leva sunt har ökat, inte minst under pandemin. Jag tror att många insåg att hur vi lever har betydelse för hälsan och då är det viktigt att hälso- och sjukvården kan visa vad det är för råd som verkligen har bevisad effekt, och var man kan hitta tillförlitlig information, fortsätter Torbjörn Holmqvist

Råden presenteras i foldern "Din guide till hälsa" och översätts till flera språk som engelska, arabiska, somaliska, persiska, tigrinska och finska. Foldern kan även läsas på "lätt svenska".

Region Östergötland har avsatt ekonomiska medel för kampanjen som sjösätts under hösten. Med hjälp av sociala medier ska de viktigaste råden och rekommendationerna inom olika levnadsvanor lyftas fram. Reklam för kampanjen kommer även att visas på bio samt visas på stortavlor i Norrköpingsområdet och i övriga länet.

De vanligaste ohälsosamma levnadsvanorna är fysisk inaktivitet och lågt intag av frukt och grönsaker (enligt Folkhälsorapporten 2019). Även psykisk ohälsa är ett ökande problem, där framför allt fysisk aktivitet men även konkreta råd för att komma tillrätta med sömn och stress är inslag som man själv kan påverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!