Ja, andelen skog i Östergötland som skogsägare frivilligt har avsatt för naturvårdsändamål ökar. I början av januari i år var 41 300 hektar produktiv skog i länet frivilligt avsatt, vilket kan jämföras med 39 800 hektar föregående år.
– Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden och bidrar till att naturen bättre kan stå emot klimatförändringar. För att bevara mångfalden av arter måste skogsnäringen främja olika typer av skogsmiljöer, säger Helene Andersson, naturvårdsspecialist på Holmen Skog.
Delar av den svenska skogen är formellt skyddad men skogsägare sätter också frivilligt av en del av sin mark, vilket kan innebära att skogen lämnas orörd eller att skogsägare bedriver aktiv skötsel för att förstärka naturvärden.
Ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att den frivilligt avsatta skogen i Östergötland ökar, vilket siffrorna ovan åskådliggör.
– Att vi har skog som är frivilligt avsatt eller formellt skyddad är viktigt för den biologiska mångfalden. Samtidigt kräver klimatkrisen att vi brukar skogen mer, eftersom träd som växer binder mer koldioxid och eftersom skogens produkter hjälper oss att ställa om till fossilfritt och förnyelsebart. Lösningen är att både öka skörden i den brukade skogen och att vidareutveckla strategierna för att främja biologisk mångfald i såväl skyddad som brukad skog, säger Helene Andersson.