Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östergötland rensat på hundratals ton kemikalier

Drygt 176 000 kilo kemikalier har samlats in från lantbruken i Östergötland 2007. Genom insamlingen Giftfri miljö i lantbruket har dessa kemikalier gått till återvinning istället för att bli stående och utgöra en miljöfara.

ÖSTERGÖTLAND2008-08-13 12:57

Bakom insamlingen står stiftelsen Håll Sverige rent samt Länsförsäkringar.

- Intresset för insamlingen är stort i landet, säger Lars Alm, projektledare för Giftfri miljö i lantbruket på Håll Sverige rent, i en kommentar.

- Förra året samlade vi in 1,25 miljoner liter spillolja för återvinning och hela 224 100 liter av dem kom från Östergötland. Vi beräknar att det finns ytterligare nära 1,5 miljon liter kvar ute på gårdarna i området och hoppas att fler lantbrukare vill ta chansen att lämna in det till oss.

Intresset har till och med varit så stort att insamlingsarbetet fördröjts det här första året.

- Målet framöver är att vi skall ta bort dessa väntetider, säger Mats Jörman, lantbruksansvarig på Östgöta Brandstodsbolag.

Den som har den här så kallade återvinningsförsäkringen får sitt farliga avfall och lantbruksskrot borttransporterat en gång om året.

Insamlat i Östergötland år 2007
Spillolja 149 400 kg
Lysrör 3 352 kg
Oljefilter 15 863 kg
Bekämpningsmedel 25 491 kg
Handelsgödsel 12 777 kg
Metallskrot ca 1 300 ton

Farligt avfall som oljor, frätande kemikalier och handelsgödsel återfinns ofta på lantbruk. Uttjänta lantbruksmaskiner blir också i många fall stående i diken, skogar, på åkern eller gårdstomten där de rostar sönder och kan läcka miljöskadliga ämnen. Det rör sig även om ett stort resursslöseri när farligt avfall och metall inte återvinns. Det går t ex åt 75 procent mindre energi vid tillverkning av stål från återvunnet material jämfört med ny råvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om