Länsstyrelsen sammanställer varje vecka en regional lägesbild för att regeringen och andra myndigheter ska kunna följa utvecklingen med anledning av kriget i Ukraina. I den senaste lägesbilden, som färdigställdes på tisdagen, framgår det att de flesta kommunerna i länet har tagit emot flyktingar från Ukraina men att det än så länge har låg påverkan på deras verksamheter.
– Det som framkommit hittills i vår samverkan med kommunerna är att det finns språkliga utmaningar och ett informationsbehov kopplat till skolverksamheten gällande mottagande av barn från Ukraina, säger Carl Fredrik Graf, i ett pressmeddelande.
Länsstyrelserna har också gjort en inventering av boendeplatser till Migrationsverket på uppdrag av regeringen. Enligt den finns idag 2 187 platser i Östergötlands kommuner.
– Listan innehåller allt från lägenheter, vandrarhem, campingplatser, stugbyar och semesteranläggningar till skolor, idrottshallar, lagerlokaler och modulboenden. Det är ett styrkebesked från det svenska samhället att med kort varsel lyckas få fram så pass många boendeplatser, säger Carl Fredrik Graf.
Länsstyrelsen konstaterar också att vissa delar av näringslivet påverkas av den ryska invasionen av Ukraina. Byggindustrin till exempel har personal från Ukraina som inte kommer in till Sverige nu, vilket leder till ökad personalbrist.