Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östergötland bäst i klassen

Endast vart tredje landsting i Sverige följer lagen i sitt arbete för jämställda löner. Östergötland är tillsammans med sex andra bäst i klassen.

En av de största bovarna i dramat om löneskillnader är det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen. Kvinnor hamnar efter i löneutvecklingen och får sämre karriärmöjligheter, skriver debattören. Arkivbild: Gunnar Westergren

En av de största bovarna i dramat om löneskillnader är det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen. Kvinnor hamnar efter i löneutvecklingen och får sämre karriärmöjligheter, skriver debattören. Arkivbild: Gunnar Westergren

Foto: Gunnar Westergren

ÖSTERGÖTLAND2015-02-15 11:36

Det visar diskrimineringsombudsmannens (DO) granskningar som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Värst är situationen i Norrland där inget av landstingen får godkänt av DO.

– Vi konstaterar brister i de flesta ärenden och det är så klart inte bra. Enligt vår bedömning så följer landstingen i de fallen inte diskrimineringslagen, säger Björn Andersson, utredare på DO, till Nyhetsbyrån Siren.

Han är inte förvånad, men lite besviken.

– Samtidigt är inte alla brister av det mer allvarliga slaget. Siffrorna är inte riktigt så dåliga som de ser ut, men de är fortfarande inte bra, fortsätter Björn Andersson.

Brotten mot diskrimineringslagen innefattar bland annat att landstingen inte tillräckligt noggrant har analyserat hur löneskillnader hänger ihop med kön.

– De allvarligaste bristerna gäller de fall där man överhuvudtaget inte tittat på löneskillnader inom likvärdiga arbeten. Bland de vanligare missuppfattningarna finns att man kan strunta i att ta med vissa grupper i sina analyser, för att man tycker att det är för få individer eller för att löneskillnaderna är för små. Men det är inte tillåtet enligt lagen, fortsätter Björn Andersson till Nyhetsbyrån Siren.

Konsekvensen för de granskade landstingen blir i nuläget inte värre än just bassning från DO.

– I de här fallen har det inte fått några följder. Vi påpekar de brister vi ser och avslutar respektive ärende med de påpekandena. Men vi informerar också om att det här är en sak vi kan komma att följa upp, säger Björn Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om