Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny plan för barn

Länsstyrelsen Östergötland har i samarbete med andra aktörer i länet, på regeringens uppdrag, tagit fram en samverkansplan med rutiner och förslag på förebyggande insatser, för ensamkommande barn som försvinner.

18 ensamkommande barn försvann från Östergötland under förra året, nu har en samverkansplan tagits fram.

18 ensamkommande barn försvann från Östergötland under förra året, nu har en samverkansplan tagits fram.

Foto: Thomas Johansson/TT

ÖSTERGÖTLAND2018-05-24 14:00

Enligt corren.se försvann arton ensamkommande barn i Östergötland under förra året. När ensamkommande barn rymt och måste försörja sig själva är risken stor att de hamnar i kriminalitet eller prostitution. De barnen hamnar helt utanför samhällets skyddsnät och löper stor risk att exploateras. Barns försvinnande är ett komplext samhällsproblem som berör många aktörer. Det är en utmaning som måste lösas tillsammans, då ingen enskild myndighet eller organisation kan skydda barnen på egen hand, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

2016 och 2017 fick Länsstyrelserna regeringens uppdrag att genomföra en nationell kartläggning av ensamkommande barn som avviker eller försvinner. Målet med uppdraget var att berörda och ansvariga myndigheter skulle få ett bättre kunskapsunderlag för att kunna vidta lämpliga åtgärder vid försvinnanden och bättre arbeta förebyggande.

Uppdraget förlängdes 2018 och nu ingår att ta fram enhetliga rutiner för arbetet på länsnivå., som nu redovisas i samverkansplanen Den innehåller förslag på förebyggande insatser och rutiner för när ett barn avviker, underlag inför polisanmälan, kontaktlistor samt identifierade utvecklingsområden för respektive aktör.

– Barns försvinnande alltid måste tas på allvar. Vi hoppas att det dokument som vi tagit fram ska fungera som ett stöd och en hjälp för de berörda verksamheterna, säger Anna Ekermo Tagesson, integrationsutvecklare och ansvarig för uppdraget på Länsstyrelsen Östergötland, i pressmeddelandet.

Fakta

I Östergötlands län har en arbetsgrupp bildats med fokus på frågan bestående av representanter från socialtjänst, skola, HVB och stödboenden, Region Östergötland, Migrationsverket, Polismyndighetenen, Rädda Barnen, Linköpings Stadsmission, överförmyndare och Länsstyrelsen. Arbetsgruppen har tillsammans tagit fram samverkansplanen, med förebild från bland annat Stockholms län, och kommer att fortsätta att arbeta med frågan framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om