Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ökar konkurserna i Östergötland – de får det tuffast

Konkurserna ökade i Östergötland under september. Och fler dystra besked är att vänta.

Såna här affischer kan bli en allt vanligare syn i höst, tror krdeitupplysningsföretaget Syna i sin rapport.

Såna här affischer kan bli en allt vanligare syn i höst, tror krdeitupplysningsföretaget Syna i sin rapport.

Foto: Jessica Gow/TT

Östergötland2022-10-12 16:00

Det menar kreditupplysningsföretaget Syna som sammanställt statistik om det ekonomiska läget i landet. Antalet konkurser ökade i Östergötland i september med hela 78 procent jämfört med samma månad förra året. 

– Att utgå från en enskild månad är vanskligt, säger Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna. 

Men mycket tyder ändå på att många företag kämpar i rejäl motvind och att konkurserna kommer fortsätta att öka i höst och vinter. 

– Läget för många företag, särskilt små och medelstora, är synnerligen bekymmersamt. 

De mycket höga energipriserna, särskilt i södra Sverige, i kombination med kraftigt höjda räntor och en allmänt försvagad konjunktur och ekonomisk oro, skapar problem för näringslivet. 

– Tidigare lönsamma verksamheter hotar nu att bli olönsamma. Med höjda räntor minskar också företagens investeringsvilja, särskilt i ett konjunkturläge som är osäkert, framhåller Karl Stjerna. 

– Dessutom är det så att många företag står inför att återbetala uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter, som var den tidigare regeringens sätt att lindra konsekvenserna för krisande företag under pandemin. Det gör det tufft, särskilt för många mindre företag med svag likviditet eller som sedan tidigare är högt belånade. 

Han pekar särskilt ut två stora aktörer.

– Två branscher som är mer utsatta är byggsektorn och restaurangbranschen som redan ligger i topp när det gäller antal konkurser. Båda kan räkna med fortsatt tuffa tider, liksom handeln, avslutar Karl Stjerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!