Det började med en insikt hos en Ica-handlare i Stockholm, och sedan växte det sig större.
– En av våra grundare är Ica-handlare och han såg hur mycket svinn det blir i butik och även hur leverantörerna hade svårt att bli av med produkter, till exempel när en högtid är slut eller säsongen är över. Han började sätta i system i sin butik att han köpte in en massa partier så att de skulle säljas istället för att gå till deponi. Det blev väldigt populärt, säger Hanna Thofelt Lindström, kommunikations- och hållbarhetschef vid Matsmart.
2014 startade e-handelsbolaget Matsmart som köper in och sedan, på nätet, till låga priser, säljer mat och konsumentprodukter som annars skulle ha riskerat att slängas, på grund av till exempel överskottsproduktion, felprintade etiketter, kort datum eller säsongsvariationer.
Lådorna med beställda produkter levereras ut till kunderna via exempelvis Postnord.
– Våra kunder får fynda och det blir en jättestor besparing på klimatet, att man inte producerar och eldar för kråkorna, utan att man faktiskt tar tillvara det som är tillverkat.
– Just nu ligger vårt e-handelslager i Katrineholm, men vi håller på och bygger ett nytt lager i Örebro. Det öppnar vi i mars, säger Hanna Thofelt Lindström.
Matsmart har expanderat till Finland, Danmark och Tyskland. När pandemin slog till exploderade e-handeln för mat, vilket också märktes i tillströmningen till Matsmart. Matsmart kom också i kontakt med nya aktörer, som restauranggrossister som stod med lager de inte blev av med.
Totalt sålde Matsmart nästan 11 000 ton produkter på svenska marknaden under 2021. Det är en ökning med 27,7 procent från år 2020.
– Det är glädjande att se siffrorna ticka uppåt även detta år. Att rädda mat från att slängas i onödan är bland de enklaste men faktiskt också mest effektiva miljöinsatser vi som konsumenter kan göra i vår vardag. Att rädda mat sparar både pengar och klimatet, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.
Mest mat räddades av de boende i Region Stockholm, som gemensamt beställde drygt 2 203 ton mat från Matsmart. Näst mest beställde de boende i Västra Götaland, som räddade drygt 1 944 ton, följt av Skåne som räddade drygt 1 392 ton mat. På fjärde plats kommer Östergötland, med 477 ton.