Enligt protokoll från ambulansverksamheten i Region Östergötland så har avvikelserna varit många sedan SOS Alarms halvautomatiserade system, STEP infördes i hela landet den 25 november förra året.
På en enda månad tog SOS Alarm emot 99 avvikelser från ambulansverksamheten i regionen och majoriteten handlade om STEP, enligt mötesanteckningar som gjorts.
Ibland skickades ambulans i onödan, men värre är att personer med pågående livshotande hjärtinfarkt prioriterades ned i systemet.
STEP står för ”Säkerhet, Trygghet, Effektivitet och Precision" och just säkerheten har diskuterats bland berörd personal.
– Vår uppfattning var att systemet hade för snäva kriterier för att sätta prio 1 och att för många uppdrag kring bröstsmärta fick prio 2, säger Martin Lindfors, ambulanschef på regionen, till Nyhetsbyrån Siren.
Lindfors nämner inte några exakta tal men säger att underprioriteringarna av bröstsmärtor har gällt "ett antal patienter".
– Systemet har genererat otydlig information i utlarmningen till ambulans.
Martin Lindfors tillägger att resultatet har blivit bättre sedan SOS Alarm tog till sig avvikelserapporterna och arbetade med att åtgärda problemet men av mötesanteckningar från ett ledningsgruppsmöte inom ambulansverksamheten i regionen framgår också att ambulanspersonalen är missnöjd med hur systemet fungerar:
"Medarbetarna i ambulans tycker inte att STEP lever upp till förväntningarna som utgavs innan införandet".