Det är alltså hög tid för båtägare i Östergötlands kustband att börja fundera på motåtgärder avseende havstulpanerna. I förra veckan gick nämligen Skärgårdsstiftelsen ut med en havstulpanvarning för Östergötland, Sörmland, Stockholm, Gotland, Öland, Uppsala samt Gävle län. Varningen innebär att havstulpanlarverna har kommit längre norrut och nu börjat sätta sig på båtskroven.
Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojekt startade 2001 med syftet att få båtägare att tvätta båtbotten istället för att använda sig av giftiga bottenfärger.
– Det var 1998 som de giftiga kopparfärgerna förbjöds och då uppkom diskussioner om vilka alternativ som fanns för att hindra påväxten av havstulpaner på ett miljövänligt sätt, berättar Karin Strandfager, naturvårds- och miljöchef på Skärgårdsstiftelsen.
Efter detta har andra färger som är godkända kommit men om de är effektiva mot till exempel havstulpaner så finns där också miljökonsekvenser.
– Det har gjorts toxikologiska tester som visat att det finns negativa effekter även av dessa som är baserade på exempelvis zinkoxider. Färgen är ju inte hälsosam för människor heller vilket man kanske inte alltid tänker på, säger Karin Strandfager.
Det är detta som alltså är utgångspunkten för havstulpanprojektet: att gå ut med varningar tidigt när havstulpanerna sätter sig på bottnarna.
– I början är de fortfarande små och mjuka och enklare att få bort, man har ett par veckor på sig från vår varning innan deras bottenplatta och kalkskal växer till och det blir svårare att avlägsna dem, upplyser Karin Strandfager.
– Det bästa är att själv känna under båten. De tycker om mörker så de sitter inte direkt vid vattenlinjen men känns det nålvasst så är det vattentulpan.
Havstulpanprojektet har alltså pågått i 15 år. Har båtägare tagit till sig det giftfria budskapet?
– De senaste åren har vi märkt att något hänt i båtlivet vad gäller miljötänk, allt fler tänker på miljöeffekterna och kunskapen om den marina miljön har ökat. Vi har kämpat på länge och har nu nått ut med vår information. Det märks bland annat på att över 12 000 båtägare nu är anslutna till vår sms-tjänst med havstulpanvarningar, säger Karin Strandfager som tillägger att man också samarbetar tätt med Svenska Båtunionen.
– Jag tycker att detta projekt har gjort skillnad på medvetenheten om havets organismer.
En av orsakerna till att man överhuvudtaget vill avlägsna havstulpaner från båtbotten är att de byggs på och bidrar till en högre bränsleförbrukning genom friktion – något som inte heller är önskvärt ur miljösynpunkt.
Det finns ett antal metoder man kan använda för att få bort havstulpaner som till exempel högtrycks- och borsttvätt samt skrovduk. Mer information finns bland annat på Skärgårdsstiftelsens hemsida.