Vabbandet, det vill säga vård av sjukt barn, ökade i nästan alla Sveriges kommuner under 2020.
– Kostnaderna ökade med 1,7 miljarder jämfört med året innan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.
Försäkringskassan kopplar ökningen till utbrottet av coronasmittan. Den första, stora ökningen av vabbandet satte fart under våren i fjol och sedan blevb det ytterligare en topp då den andra vågen av pandemin sköljde över landet.
– Man har varit hemma fler dagar än vanligt. Det är svårt att veta hur sjuka barnen har varit, men det har nog varit en större försiktighet. Skola och förskola har haft en lägre toleransnivå och man har stannat hemma vid minsta symptom, säger Niklas Löfgren.
Ökningen var som störst i värmländska Årjäng. Antalet utbetalda nettodagar var 65 procent fler än 2019, enligt preliminär statistik från Försäkringskassan.
I Östergötland ligger Vadstena i topp med en 47-procentig ökning under förra året.
Kommunerna i Folkbladets spridningsområde ökade också, men inte i lika hög omfattning.
I Norrköping handlar ökningen om 28 procent förra året. I övriga kommuner är siffran följande: Finspång (30%), Söderköping (22%) och Valdemarsvik (33%).
Lägst ökning av vabbande i Östergötland hade Kinda med "endast" 15 procent.
Det var bara i Skinnskatteberg som antalet utbetalda dagar sjönk jämfört med 2019. Totalt betalades 8,3 miljoner vabbdagar ut 2020, en ökning med 24 procent jämfört med 2019.