Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hot och otrygghet inom transportsektorn

17 procent av Transportarbetareförbundets medlemmar i Östergötland har blivit utsatta för hot på jobbet. "Vi behöver stärka lagstiftningen på området", säger riksdagsledamot Eva Lindh (S), som har lyft frågan med justitieminister Morgan Johansson.

Eva Lindh, riksdagsledamot (S) lyfter upp problemet med hot mot arbetare inom Transportarbetareförbundet. Joakim Karlsson, ordförande i Östergötland och Mikael Andersson, ombudsman, berättar om effekterna.

Eva Lindh, riksdagsledamot (S) lyfter upp problemet med hot mot arbetare inom Transportarbetareförbundet. Joakim Karlsson, ordförande i Östergötland och Mikael Andersson, ombudsman, berättar om effekterna.

Foto: Privat

Östergötland2021-04-26 15:00

Transportarbetareförbundet, som organiserar en rad olika branscher och yrkesgrupper inom främst transportnäring, renhållning och bevakningsbranschen, har låtit göra en enkät bland sina medlemmar i länet. 17 procent av de 232 svarande i enkäten säger att de utsatts för hot i samband med sitt arbete under de senaste tolv månaderna, och nästan lika många, 16 procent, uppger att de inte känner sig trygga på sin arbetsplats. Bland de mest drabbade yrkesgrupperna finns bevakningsbranschen, taxi och tidningsdistribution.

– Tidningsbud idag delar inte bara ut tidningar utan även post och paket. De åker i små elbilar som är stöldbegärliga och även paketen kan vara det. Dessutom rör de sig ute på tider då inte så många andra är ute, säger Joakim Karlsson, ordförande i Transportarbetareförbundet Östergötland.

De som utför olika typer av bevakning är en annan utsatt grupp.

– Det kan till exempel vara väktare som ska göra biljettkontroller, där folk inte vill betala böter och det blir diskussioner kring det. En del tänker säkert att det ingår i jobbet, och rapporterar inte hoten, men vi vill få in allt, säger Catarina Lövgren, regionalt skyddsombud.

– P-övervakare som hotas i samband med att de ska dela ut böter förekommer också.

Den tredje frågan i enkäten handlar om förtäckta hot, vilket 23 procent säger att de upplevt de senaste tolv månaderna. Mats Andersson, ombudsman, menar att en stor del av dessa förtäckta hot kommer från arbetsgivarna själva.

– Lyfter man frågor om löneökning eller liknande kan det resultera i att personen inte får vara kvar, att provanställningen tar slut eller att personen får jobba färre timmar. Det är något vi upplever har ökat och det är en oroväckande utveckling.

– Resultaten blir att vi får tysta arbetsplatser, säger han.

Är det här ett nytt fenomen?

– Jag tror att det har funnits en period med det har ökat, särskilt under pandemin. Otryggheten ökar när det blir permitteringar och uppsägningar. Och med osäkerheten ökar det här.

Eva Lindh har ställt en skriftlig fråga till Morgan Johansson i ämnet, och han hänvisar till en pågående utredning som ska vara klar i höst. 

– Vi behöver stärka lagstiftningen för att visa att det här inte är okej, säger Eva Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!