Här stjäls det flest cyklar i Norrköping

Var tionde hushåll i Östergötland uppger att man drabbats av minst en cykelstöld under det senaste året.

Centralstationen i Norrköping. Här stjäls många cyklar varje år.

Centralstationen i Norrköping. Här stjäls många cyklar varje år.

Foto: Henrik Jonsson

Östergötland2023-05-15 16:00

Detta enligt en undersökning som initierats av Länsförsäkringar Östgöta. Cykelstölder är därmed ett av de vanligaste egendomsbrotten.

Nya och dyra som begagnade och av lägre kvalité – inga cyklar går säkra.

Mest drabbat är områdena vid universitetet och järnvägsstationer.

Förra året fick Länsförsäkringar Östgöta in cirka 1500 anmälda cykelstölder.

– Järnvägsstationerna i Linköping och Norrköping är platserna där flest cykelstölder sker. Centrala cykelstråk med stora cykelparkeringar är andra platser med många cykelstölder, säger Helena Hellsten, ansvarig skadeförebygg Länsförsäkringar Östgöta i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget försöker arbeta proaktivt med att få ned antalet stölder. Till stor del handlar samarbetet om att sprida kunskap kring hur man skyddar sin cykel från att bli stulen men också kännedom om att vara uppmärksam vid köp av begagnade cyklar.

– Det är bra att vara uppmärksam på prissättningen av en begagnad cykel. Ett väldigt lågt pris i förhållande till cykelns skick kan vara ett varningstecken, fortsätter Helena Hellsten.

Hur ska man då kunna skydda sin cykel från att bli stulen? 

– Det viktigaste är att använda lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SSF), låsa cykeln i ramen och gärna med ett extra bygellås och sist, men inte minst, använda en cykelparkering. Att ha sitt ramnummer uppskrivet, i förebyggande syfte, är också bra. När cykeln inte används är det självklart bäst att förvara den i garage eller cykelrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!