Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Farliga smittan sprider oro

Oron sprider sig nu i Östergötland när även en häst har dött i mjältbrand. Hästen betade ett par kilometer från Omberg.

Oro bland hästfolk. Nu sprider sig oron för mjältbrandsmittan även bland hästägare. Det pensionerade varmblod som i veckan hittades död i en hage var smittad av sjukdomen. Hästarna och gården på bilden har ingen koppling till texten.

Oro bland hästfolk. Nu sprider sig oron för mjältbrandsmittan även bland hästägare. Det pensionerade varmblod som i veckan hittades död i en hage var smittad av sjukdomen. Hästarna och gården på bilden har ingen koppling till texten.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Östergötland2016-07-29 18:00

Antalet mjältbrandsfall ökar. Totalt har åtta nötkreatur och en häst ute på bete dött av mjältbrandsbakterien.

– Vi är trötta och besvikna, men inte förvånade. Det är ungefär två kilometer mellan de tre olika infektionsplatserna. Det stämmer med teoretiska resonemang om att det finns en sannolikhet att det kommer fler fall inom fem kilometers radie, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket, som jobbar intensivt med smittoutredningen.

Oron för smittan sprider sig nu i trakten. Efter nyheten igår att även en häst konstaterades ha dött i mjältbrand har många samtal kommit in från oroliga hästägare.

– Det finns en oro och vi har fått flera samtal. Det handlar nu om en ny kategori av djurägare som börjar fundera och ställa frågor, säger Lotta Andersson på fredagen.

Även bland jägare finns en oro och ökad försiktighet. På grund av frågetecknen kring mjältbrandsutbrottet flyttas det kommande länsmästerskapet i eftersök från Omberg till Trehörnatrakten.

– Vi vill vara restriktiva med att hålla till där så länge vi inte vet mer om smittan och om vilka områden som är drabbade, säger Jan Engholm i Tåkerns jaktvårdskrets till Corren.

Hästen som dog på onsdagen var ett pensionerat varmblod och upptäcktes snabbt då den låg nära vägen. Kadavret kunde snabbt täckas över och hämtas redan samma dag.

Folkbladet har tidigare berättat att nötkreatur, får och getter som betar på eller vid Omberg vaccineras för att minska risken att fler djur insjuknar. Men de två andra hästar på betet kommer i stället att behandlas med antibiotika.

– Eftersom hästar kan vara känsliga för vaccinet har vi rekommenderat att de i första hand flyttas från närområdet snarare än att vaccineras, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Detta bör i så fall göras i samråd med Jordbruksverket eller Länsstyrelsen Östergötland.

Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och SVA arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg. De fortsätter arbetet med att samla information för att om möjligt hitta källan till utbrottet. Alla områden där smittade djur har befunnit sig är avspärrade för att underlätta saneringen.

Samtidigt betonar myndigheterna i ett pressmeddelande att det helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om