Det är brist på specialister inom kvinnosjukvård, vilket innebär långa väntetider inom öppen specialiserad gynekologi. Även andelen privata regionfinansierade gynekologer har en tid minskat i antal. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu därför beslutat att införa vårdval inom öppenvård för gynekologi.
– Många kvinnor är inte bekväma med att göra gynundersökningar på vårdcentralen och för dem behöver alternativ och valmöjligheter finnas. Därför är jag glad över att vi nu har fattat det här beslutet som ett första steg i att införa vårdval inom gynekologi, säger nämndordförande Fredrik Sjöstrand (M).
Nästa steg blir att genomföra en riskanalys och ta fram en regelbok för auktorisation och ett system för ersättning till dem som ingår i vårdvalet.
Lena Micko (S), regionråd i opposition, menar att en konsekvensanalys borde ha gjorts före beslutet om privatisering.
– Vi är inte emot valfrihet. Vi tror att privata utförare kan komplettera regiondriven vård. Men därför är det viktigt att faktiskt ta reda på konsekvenserna när det gäller det här, för det är ett stort steg att ta, säger Lena Micko.
– Vi har haft en utveckling under några år, både i Östergötland och på andra håll i landet, där vi har fått mer och mer privatdriven vård där vi inte har tillräckligt bra kontroll och det har splittrat upp verksamheter och vård.
S-förslaget var, när det inte blev återremiss, att förbättra kvinnosjukvården i egen regional regi, istället för att införa vårdval.