Det är VVS-fabrikanternas råd som låtit göra en landsomfattande kommunenkät om enskilda avlopp och dess status. Där framkommer att det i Östergötland finns 26 500 fastigheter med avlopp som inte är anslutna till kommunens avloppsnät. Om Östergötland är representativt för riket beräknas 13 500 av dessa avlopp vara undermåliga och 6 100 rentav olagliga.
Enligt enkäten beviljades det i Östergötland under 2015 tillstånd för att åtgärda 2,71 procent av de enskilda avloppen och detta skulle innebära att det skulle ta 37 år innan alla enskilda avlopp håller acceptabel standard. Genomsnittet i riket är 30 år.
– Orenat avloppsvatten i dricksvatten och badsjöar är ett allvarligt problem och beror ofta på dålig rening och läckage från enskilda avlopp. Med dagens allt för låga åtgärdstakt kommer det i vissa kommuner att ta mer än 200 år innan alla enskilda avlopp håller en rimlig standard, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd.
Det förbereds emellertid för en ny bindande lag på Miljö- och energidepartementet. I det nuvarande förslaget ingår en övergångsperiod på sju år för att åtgärda omkring 162 000 avlopp som saknar bättre rening än slamavskiljare.
– En ny lag skulle spela stor roll för kommunernas möjlighet att utöva tillsyn som leder till verkliga åtgärder. Övergångsperioden skapar utrymme för fastighetsägare att åtgärda avlopp som varit olagliga sedan 1969 års miljöbalk trädde i kraft, kommenterar Anders Mårtensson.