Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Finns en oro för hur det ska bli"

Vård- och omsorgskontoret behöver skära ner på antalet timvikarier. För att lösa bemanningen vill de att personalen ska kunna rycka in på olika enheter. "Det finns oro därute för hur det här ska bli", säger Therése Eklund, ordförande för Kommunal Sydost.

Therése Eklund, ordförande för Kommunal Sydost, menar att det finns en oro bland personalen för de förändringar som nu görs. "Just det här med schemat är så viktigt för oss som redan jobbar oregelbundet", säger hon.

Therése Eklund, ordförande för Kommunal Sydost, menar att det finns en oro bland personalen för de förändringar som nu görs. "Just det här med schemat är så viktigt för oss som redan jobbar oregelbundet", säger hon.

Foto: Susanna Beskow Norgren

OMSORG2019-06-07 16:00

Vård- och omsorgskontoret har tagit fram en ny bemanningshandbok som ska tydliggöra hur de vill jobba kring bemanning och scheman.

Tanken är att handboken ska ge stöd och vägledning till kontorets chefer och samordnare.

– Även om det mesta i handboken är en beskrivning av hur vi jobbar redan idag fyller den ändå ett syfte. Framför allt för de chefer och samordnare hos oss som sitter med pusslet kring schema och bemanning. Det skapar trygghet och en bättre arbetsmiljö när alla vet vad som gäller, säger vård- och omsorgsdirektören Magnus Johansson i ett pressmeddelande.

Handboken tar bland annat upp de omställningar vård- och omsorgskontoret måste göra för att lösa bemanningen på kommunens olika boenden, samtidigt som behoven i verksamheten möts och budgeten hålls.

Kontoret måste kraftigt minska antalet timvikarier och vill istället försöka lösa frånvaro med smartare planering och bättre anpassad bemanning.

De gör bland annat en satsning på så kallade resurspass, där personal kan bokas för att täcka upp om en medarbetare till exempel är hemma med sjukt barn.

Det handlar om en ny typ av flexibilitet där personal kan få rycka in och arbeta på andra enheter än de vanligtvis jobbar på.

Dessutom inför de fyraveckorsscheman för alla medarbetare.

– För att det ska blir praktiskt genomförbart att använda resurspass behöver vi ha en schemastruktur som stämmer överens mellan enheterna, säger Magnus Johansson.

Therése Eklund, ordförande för Kommunal Sydost, berättar att förhandlingen kring själva bemanningshandboken avslutades i oenighet och att det finns en oro bland personalen för hur det hela kommer att fungera.

– De stora förändringarna blir att alla får gå på fyraveckorsschema. I dag ser det väldigt olika ut. En del har redan fyraveckorsscheman, en del har sex och andra åtta. Vi tycker att det ska vara upp till varje enhet att bestämma hur schemat ska se ut.

Hur ser ni på det här att man ska få gå in och stötta på olika enheter?

– Där är det ju jätteviktigt att rätt förutsättningar ges. Där måste det få vara upp till varje enhet att titta på hur det ska få fungera för dem. Det är viktigt att man får en introduktion och alla de bitarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om