Flera anhöriga menar att de boende på en av demensavdelningarna inte alltid får den uppassning de behöver och att de får sitta och vänta långa stunder på att få hjälp.
– Det stämmer inte. Så ser det inte ut på våra demensavdelningar. Vi svarar på larmen när de kommer i våra larmtelefoner och har ju dygnet runt-verksamhet på samtliga demensavdelningar, säger Julia.
På avdelningen jobbar tre personer dagtid och två kvällstid, vilket de anhöriga menar är för lite för att ta hand om de elva som bor där.
Hur upplever du situationen? Tycker du de boende har det bra och får den uppassning de behöver?
– Ja, absolut.
Du känner inte att ni behöver mer resurser?
– Nej, vi har den bemanning vi blivit tilldelad och gör det arbete som vi är ålagda att göra.
En anhörig har gjort en anmälan till kommunen och är kritisk till bemanningen.
Hur går ni vidare när ni får en anmälan?
– Vi hanterar det enligt kommunens riktlinjer. Vi samlar information och underlag för att säkerställa huruvida vi brustit eller inte.
Hur reagerar ni när det är flera anhöriga som säger att det är problem och att de upplever att situationen inte är bra?
– Vi har daglig kontakt med anhöriga som är både missnöjda och nöjda med den verksamhet vi har. Det är klart att vi tar till oss synpunkter om det är saker vi behöver förbättra, säger Julia som även menar att personalen har tid för promenader med de boende.
– Vi erbjuder alla våra boende att komma ut dagligen och regelbundet. De väljer att följa med ut utifrån deras egen förmåga och dagsform.