Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SOS Alarm: "Fick högsta prioritet"

Ärendet fick högsta prioritet och bedömdes som allvarligt, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

"Hade hög prioritet". SOS Alarm har undersökt händelsen i Norrköping.

"Hade hög prioritet". SOS Alarm har undersökt händelsen i Norrköping.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

OLYCKA2018-03-22 07:30

– När det här skedde fick ärendet högsta prioritet för oss, säger presschef Helena Söderblom efter att SOS Alarm undersökt händelsen.

Samtliga ambulanser i Norrköping var ute på uppdrag. En ambulans som just lämnat en patient i Linköping fick då larmet, 13.33.

– Då resonerar man kring väntetiden på den första möjliga ambulansen, och vad det finns för andra alternativ och nämner då att det går snabbare, och det är en möjlig väg, att de själva tar sig till sjukhus.

– Det var en prio 1, och det var en ambulans som tilldelades, men när man vägde väntetiden mot andra alternativ så landade man i att det var bättre att komma till sjukhus snabbare än att vänta på ambulansen, säger Helena Söderblom.

– Det fanns ingen sådan komponent att man inte tyckte att det var allvarligt, för det bedömdes som allvarligt. Men i och med att väntetiden på ambulans just då var så pass lång så fick man utforska andra alternativ, och det är så klart väldigt beklagligt att det ser ut så.

– Det finns toppar både när det ringer mycket till oss och det är mycket allvarliga ärenden på en plats samtidigt. Vi jobbar hårt för att prioritera så att de här situationerna inte ska uppstå, men tyvärr går det inte att gardera sig helt och hållet.

– Vårt uppdrag är att dirigera de ambulanser som finns, efter bästa förmåga.

– Ambulanssjukvården för Östergötland oavsett var man bor är länsgemensam. Ambulanserna är stationerade och utgår från sina orter, men de är användbara i hela länet. Det är en länsresurs, säger Magnus Käck, avtalsansvarig för ambulanssjukvården, Region Östergötland.

Det politiskt satta målet är att ambulans i 75 procent av prio 1-fallen ska komma fram inom tio minuter. Det går inte att garantera i varje enskilt fall, säger Käck.

Men målet uppfyller man: 77-78 procent av alla prio 1 nås inom tio minuter.

– Jag skulle inte säga att vi har för få ambulanser. Vi har de kortaste insatstiderna på prio 1-larm i hela Sverige.

På jourtid, som helger, finns det 16 ambulanser i drift i länet. Fyra av dem finns i Norrköping och tre i Linköping.

I Östergötland har man en upphandlad verksamhet, med två entreprenörer. Av 55 000 ambulansuppdrag om året är 20 000 prio 1-fall.

– Det finns alltid tillfällen då omständigheterna runt om styr hur mycket ambulanserna är upptagna. SOS är duktiga på att se till hela tiden att hålla beredskapen så gott det går i hela länet, men så uppstår det belastningstoppar, och då kan det bli att en ambulans skickas från ett annat håll.

Från Linköping tar det cirka tjugo minuter för en ambulans att åka till Norrköping, säger Magnus Käck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om