Solen skiner över Pryssgårdens kolonilottsområde när Folkbladet hälsar på strax innan middag på tisdagen. På plats finns ordföranden för Pryssgårdens koloniträdgårdsförening Synnöve Helander som visar runt i ett område som är inne på sitt 41:a år – för övrigt det yngsta av Norrköpings tre kolonilottsområden.
– Här finns ett genomsnitt av samhället kan man säga med olika åldrar och olika kulturer som möts, berättar Synnöve Helander som tillägger att man är inne i ett generationsskifte just nu.
– Vi är otroligt glada att det flyttar in barnfamiljer för den här föreningen blickar mot framtiden och förnyar oss på olika sätt.
Sedan 2016 har tekniska kontoret arbetat med ett förslag på nya riktlinjer för kolonilotter och odlingslotter samt stadsodling på kommunal mark. Nu har dessa riktlinjer tagits i bruk och lappar delats ut med vad som gäller till medlemmarna i de olika föreningarna. Det handlar bland annat om att det numera krävs bygglov för samtlig nybyggnation – dessutom har tekniska kontoret beslutat att minst 30 procent av kolonilotten ska vara odlingsyta – allt för att befrämja just odling.
Hur har arbetet med de här riktlinjerna fungerat för er?
– Jag tycker faktiskt att kommunen varit väldigt tydlig men med fokus på samarbete med föreningarna, man har varit här och informerat och svarat på frågor från våra medlemmar och jag som ordförande känner att jag har haft bra kommunikation med kommunen, säger Synnöve Helander som ser fördelar med de nya riktlinjerna.
– Förut har föreningarna tolkat reglerna på olika sätt men nu blir det mer enhetligt för alla tre kolonilottsområdena och det gör också att det blir lättare att samarbeta med varandra.
Är det något i det nya som medlemmarna reagerat på?
– En del har haft lite funderingar på vad 30 procents odlingsyta egentligen innebär och det vore bra om det blev mer tydligt. En annan sak är att man nu måste söka bygglov även för växthus vilket har irriterat en och annan eftersom det kostar pengar att få ett bygglov. Vi har i alla fall lyckats förhandla ner bygglovskostnaden för växthus till 2 200 kronor så kommunen har tagit till sig av de synpunkterna, säger Synnöve Helander.
Kommer någon att tvingas riva något som byggts innan de nya riktlinjerna?
– Nej, kommunen har sagt att det som är historia får ligga och vill samarbeta med oss, det här gäller från och med nu och framåt.