Nyfödda skogshundar i Kolmården

De sällsynta skoghundarna i Kolmården har nyligen fått tre ungar.

I tryggt förvar i skötarhänder.

I tryggt förvar i skötarhänder.

Foto: Kolmården

Djur2019-11-21 12:40

De sällsynta skogshundarna i Kolmårdens djurpark har fått tillökning. Närmare bestämt tre ungar, varav en hona och två hanar.

Det var tidigare i år som Kolmården tog emot två skogshundar, en hona och en hane, med förhoppningar om att kunna bidra till det viktiga bevarandearbetet för arten. 

Och nu har det alltså hänt!
Ungarna, en hona och två hanar, föddes inomhus i en lya där föräldrarna ständigt vakar över dem. Än så länge är ungarna mycket små och hjälplösa, men vid två månaders ålder börjar de följa med sina föräldrar ut ur lyan. 

De vägde vid födseln runt 150 gram och kommer som vuxna väga uppåt 8 kilo och mäta 30 cm i mankhöjd. Trots sin storlek kan skogshundar i flock fälla bytesdjur flera gånger större än dem själva.

– Föräldrarna kom till oss i våras från andra djurparker och är en del av ett bevarandeprogram, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

– Skogshundarna i Europas djurparker fungerar som en livsviktig reserv, en sorts levande backup för sina vilda och allt mer hotade släktingar i Sydamerika, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.

Skogshundarna  lever alltså vilt i Sydamerika, där de dock blir färre för varje år. Under en tolvårsperiod har antalet minskat med nästan 25 procent. Desto ljusare ser det ut i det europeiska bevarandeprogrammet för arten som nu fått ett viktigt tillskott i Djurparken, via de tre nyfödda ungarna.

Hur mår ungarna?

– Vi har precis genomfört en första kontroll av ungarna och könsbestämt dem, vägt dem och sett över deras allmäntillstånd. Allt ser väldigt bra ut och alla tre är både starka och friska. Det känns oerhört roligt att föräldraparet fann sig så snabbt med varandra i sin nya anläggning, säger Siri Brobeck, djurvårdare på Kolmården.

Skogshunden är en för många helt okänd art och i Sverige finns de bara på Kolmården. 

Den förekommer naturligt i Sydamerika där den främst hotas av att deras levnadsmiljöer förstörs. Mycket av den kunskap man har om skogshunden kommer från studier i djurparker. Kolmårdens skogshundar ingår i ett bevarandeprogram som fungerar som ett komplement till bevarandeinsatser som görs på plats i länder som Brasilien och Argentina. 

När kan besökarna se skogshundarna?

– Besökarna har kunnat se föräldrarna redan den här sommaren i sitt hägn nära rovfågelsshowen, berättar Rickard Sjödén, Informationsansvarig på djurparken.

– Och de tre ungarna kommer man att kunna se redan när vi öppnar parken igen i vår.

Ungarna kontrolleras noggrant hela tiden.
Ungarna kontrolleras noggrant hela tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!