Den sista december kliver den nuvarande majoriteten – S, MP och V – ner och ersätts av den nya grupperingen S, C och KD.

– Förra mandatperioden hade vi en tydlig majoritet och en tydlig opposition. Nu kommer vi att ha en styrande minoritet vilket också gör att det blir en splittrad opposition, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I oppositionen kommer SD, M, L, V och MP att sitta. Då man tror att arbetet för oppositionen kommer att bli tufft har nu kommunstyrelsen valt att göra om arbetssättet.

– Jag är beredd att öka tiden som oppositionen har arvoderat och det är det som vi i kommunstyrelsen nu har tagit beslut om, säger Ulrika Jeansson.

Bland annat kommer kommunstyrelsens andra vice ordförande, tillika oppositionsrådet, som tidigare inte har haft något eget arvode nu att få 10 procent i arvode. Moderaterna och Liberalerna, som har ingått ett samarbete, samt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kommer även att få ha en person var, en oppositionsföreträdare, arvoderad. M och L samt SD kommer att få 30 procent i arvodesbelopp medan V, som har färre mandat, får 15 procent.

– Det politiska systemet i Sverige kräver en aktiv opposition och det är vad vi vill ha, säger Ulrika Jeansson.

– Det här ger en större möjlighet till förberedelse. Men det måste man också trycka på, det ger en möjlighet – inte makt, säger Herman Vinterhjärta (MP), som efter årsskiftet hamnar i opposition.