– Eftersom vi har många barn kommer hit, har vi enbart växter som går att äta, även bladen och blommorna, säger Gertrud Bjureström, från S:ta Ragnhilds trädgårdsförening, som är med och pysslar med den här nya trädgården.

– Och förutom blommorna, finns det även röda och vita vinbär, krusbär och smultron att äta här i trädgården.

Lars Sylván från trädgårdsföreningen lyfter fram tre fina inslag i trädgården:

Artikelbild

| Vincent och Vidar från Stockholm, besökte Barnens trädgård i Söderköping, här i önskekojan.

– Den här kojan, som vi byggt och där barnen hänger upp önskelappar i, har blivit riktigt fin. Det är en idé vi tagit från Astrid Lindgrens värld och vi har fått flera fina önskemål från barnen, som vill ha hästar och fotbollar. Någon vill att det ska vara jul väldigt snart och en flicka önskade sig fred på jorden.

– Dessutom har vi arrangerat två olika boplatser för bin och humlor, båda med pooler med vatten framför dem, för vatten behöver ju även dessa insekter. Så det tycker vi har blivit riktigt fina inslag i den här trädgården.

Den som kostat på och även sköter om rensning i trädgården, är Johan Stenberg, som arrenderar Korskullens camping.

– Från början tänkte jag bygga ut lekplatsen här bredvid, med flera leksaker, säger han. Men så fick vi ett initiativ av trädgårdsföreningen att istället göra en barnens trädgård.

Artikelbild

| Idéer och utveckling för Barnens trädgård diskuteras av från vänster Susanne Dahm, Johan Stenberg, Lars Sylván och Gertrud Bjureström. Alla från S:ta Ragnhilds trädgårdsförening, förutom Johan som driver campingen.

– Det tyckte jag var en jättetrevlig idé, så nu har vi en fin trädgård här, som växer till sig alltmera. Och även om den verkar uppskattas av alla, så är det ju i första hand för barnen vi byggt trädgården.

– Och jag kan berätta att dels är det vi själva som köpt in en del växter, dels är det sponsorer som ställt upp och stått för inköpskostnaden, vilket förstås känns väldigt positivt.

Artikelbild

| Smultronplantorna var välplockade, men några röda lyste bland bladen.

Vad är det för barn som kommer hit?

– Dels barnen vars familjer campar här på Korskullen, dels kommer det även hit förskolor med sina barn och dom är jättevälkomna hit. Så pass att vi kommer att iordningsställa planteringslådor, där barnen själva kan plantera växter och se dem växa upp.

Artikelbild

| Bihotell med egen pool nedanför. För bina behöver ju också vatten.

I veckan hade även Söderköpings kommun anordnat ett barnarrangemang i Barnens trädgård, där man hade bjudit in alla sommarlovslediga barn i skolan i åldern 6 till 15 år.

Är trädgården ny för i år?

Artikelbild

| Humlorna har fått ett eget hörn, med pool och boet till höger i den uppochnedvända blomkrukan.

– Vi började arbeta med förberedelser redan i fjol, men det var i år på Barnens dag, som vi invigde trädgården. Och vi har flera olika utvecklingsprojekt på gång, bland annat en vattenkanal, där vattnet ska drivas runt med hjälp en pump vartefter.