Det är en representant för Turbinhistoriskt museum i Finspång som har skickat in medborgarförslaget. "I samband med restaureringen/ombyggnationen av torget i Finspång tycker vi inom Turbinmuseet att det vore på plats att hylla och komma ihåg bröderna Ljungström om har en avgörande betydelse i Finspångs utveckling. Vi föreslår därför att kanonen som nu står på torget, och som inte har något med tillverkningen i Finspång att göra, byts ut mot en Ljungströmsturbin."

– Vi har tittat på hur centrum ska gestaltas och vi tror inte att det är en turbin som gör centrum mer levande. Jag har all förståelse att turbinerna är viktiga för vår industrihistoria men den passar inte på torget, säger Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det betyder att kommunstyrelsen avslår förslaget om att ställa den föreslagna turbinen på torget. Men de bifaller den andra delen i förslaget, den om att flytta på kanonen.

Artikelbild

| Kanon som står nere vid parkeringen på Bergslagstorget kommer att flyttas.

– Den hör helt enkelt inte hemma här, just den här kanonen har egentligen inget med Finspång att göra mer än att jag tror att någon liten del i den kanske är gjord här, säger Ulrika Jeansson.

För tillfället vet inte kommunstyrelsen vems kanon det är. Det kan vara kommunens egen, eller så är den utlånad från någon. Oavsett vad ska den alltså flyttas på.

– Kanonen skulle försvinna förr eller senare, men det hade nog inte blivit nu om det inte vore för medborgarförslaget, säger Herman Vinterhjärta (MP) och fortsätter:

– Sen är det klart att ett landmärke för Finspång vore trevligt och då utifrån våra fyra ledord som vi tagit fram: Eld, glas, järn och vatten. Men vad det blir vet vi inte än.

Artikelbild

| Kanon som står nere vid parkeringen på Bergslagstorget kommer att flyttas.

– Nej, och vi har pratat en del om vad man vill att ett landmärke ska säga. Det får inte bli fånigt, som Mjölbys potatisrondell. Men det är klart, man förknippar ju Mjölby med den, säger Ulrika Jeansson.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut och ville ha kvar kanonen på torget.

– Vi var inte helt överrens, men jag tycker att den bättre passar in på ett museum. Vi får se var den kan få nytt liv. Och turbinen kanske man istället kunde erbjuda Siemens att ha utanför entrén? Där skulle den vara mer passande, säger Ulrika Jeansson.