Det är eftermiddag och lite krispigt i vinterluften på Dråsa gård som ligger cirka fyra kilometer utanför Tjällmo. Men inne i ladugården är det desto varmare och framför allt ljust.

John och Inge van Gerwen som äger den KRAV-certifierade gården har nyligen satsat på en ny typ av belysning som ska efterlikna solljuset så mycket som möjligt. Det ska få korna att må ännu bättre.

Gården har för tillfället 112 kor varav 96 mjölkande, lite ungdjur och några köttdjur. Djuren bor i ett lösdriftsstall, där kan korna går runt fritt kan lägga sig och vila i liggbås. På sommarhalvåret går de ute i hagar. 

Artikelbild

| Åsa Gellerstedt

Ljuset i ladugården upplevs först som lite mer blå i tonen än vad man är van vid, men bara efter en stund känns det väldigt behagligt och ljust utan att för den skull kännas starkt på något vis. Det som är spännande med belysningen är att ljuset anpassar sig automatiskt för att lysa som optimalt dagsljus, varje dag är en solig dag inomhus. 

Huvuddatorn kompenserar även för dagsljus som kommer in genom fönstren, då går lamporna ner i styrka. Man kan även själv ställa in hur långa dagarna ska vara och om fullt dagsljus ska uppnås och hur mörkt det ska bli på natten.

Hur fick ni idén till att installera en ny sorts belysning? 

– Vi behövde byta ut befintliga lysrörsarmaturer i djurstallet då vissa var nästan 20 år gamla och ofta gick sönder, säger John.

Artikelbild

| Åsa Gellerstedt

Sådant tar tid för de sitter högt upp och korna går lösa i sina grupper. 

– Så vi tog kontakt med en elektriker för kostnadsförslag på ett byte av all belysning, han hade i sin tur kontakter med en återförsäljare som nyss satt upp en ny sorts belysning i en ladugård med mjölkkor, säger Inge. 

Artikelbild

| Åsa Gellerstedt

– Det tog inte lång tid innan de kontaktade oss med förslag på nya lampor, inflikar John.

Nu sitter det 150 LED-armaturer på 60 Watt styck, uppmonterade i taket ovanför korna och 16 stycken sitter över mjölkgropen som de tänder när det är dags att mjölka. 

Artikelbild

| Åsa Gellerstedt

LED-lamporna går på en hög våglängd och är näst intill fria från flimmer, även osynligt flimmer påverkar både människors och djurs hälsa negativt, med symtom som trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. 

Ett kallare och mer blått ljus sänker kroppens trötthetshormon melatonin, vilket gör både människor och djur mer vakna, alerta och produktiva. 

LED-lamporna förbrukar mindre ström och håller längre, de är dessutom tillverkade för lite tuffare miljöer som exempelvis djurstallar.  

Har ni märkt någon skillnad på djuren efter installationen? 

– Vi har märkt att korna visar brunst mycket tydligare än de gjorde innan. Svårt att säga om de växer fortare eller mjölkar mer, men vi i är mycket nöjda, säger Inge.