– Det finns en samarbetsvilja om stadsbyggnaden i Linköping, oavsett politiskt styre, säger Louise Lindh, vd för Fastighets AB L E Lundberg. Fastighetsjätten från Norrköping bygger den 13 500 kvadratmeter stora Link business center på den gamla brandstationstomten vid Stångån i Linköping. Den stora, iögonenfallande byggnaden ses som en mötesplats för näringslivet och några redan klara hyresgäster är Danske bank och Academic work.

– Den blir också en ingång till den mer historiska delen av Linköping. När nya resecentrum står klart kommer den här byggnaden att ha ett symbolvärde för Linköping, eftersom man kommer att mötas av den. Det blir ett landmärke som kommer att lysa i vitt när solen skiner, sa arkitekten Gert Wingårdh, känd för många stora byggprojekt och från tv-programmet "Husdrömmar".

Han talade också om hur engagerad Lundbergs har varit i utformningen av byggnaden som blir tio våningar hög, en investering på 570 miljoner kronor.

Artikelbild

| Robert Olsson, arbetsledare på Peab, Niklas Borg (M), Louise Lindh, vd för Lundbergs, arkitekten Gert Wingårdh och Christian Claesson, regionchef på Lundbergs lassar upp första spadtaget för Link business center.

– De har varit ovanligt delaktiga och intresserade i detaljer, och till exempel har de valt att ta bort en våning för att öka takhöjden. Så gör man bara om man tänker långsiktigt, sa Wingårdh.

Från kommunens arkitekttävling till fredagens spadtag har det dröjt cirka tio år.

– Vi har velat ha hyresgäster först. Kommunen har varit välvilligt inställd. Även om politiker och tjänstemän kommer och går så finns det en samarbetsvilja om stadsbyggnaden i Linköping, säger Louise Lindh.

Vid spadtaget kallade hon bygget för Lundbergs största satsning. Byggnaden beräknas vara klar för inflyttning under andra halvåret 2021.

Artikelbild

| Lundbergs vd Louise Lindh lovordar Linköpings kommuns politiska samarbetsvilja inom stadsbyggnad. på bilden syns också arkitekten Gert Wingårdh och regionchefen Christian Claesson.

– Att vi väljer Linköping beror på att här finns ett starkt näringsliv, en befolkningsökning och låg arbetslöshet, säger Louise Lindh.