Norsholm i dag beskrivs av kommunen som en "slumrande" ort med strax under 600 invånare och dåligt utbyggd kollektivtrafik. Med sitt strategiska läge mitt emellan Norrköping och Linköping, vid Göta kanal och Roxen, är förhoppningen att Norsholm i framtiden ska kunna växa till en levande småstad, med 9 000 invånare.
Nu i början av april går flygblad ut till hushållen med information om förslaget till fördjupad översiktsplan. Samrådstiden löper till den 30 maj. Ett informationsmöte i form av ett öppet hus anordnas i Norsholm den 24 april.
Utbyggnaden föreslås ske i två steg, före och efter en pendeltågsstation, vilken beräknas finnas år 2030. Etappen efter 2030, då den kraftigaste expansionen är tänkt att ske, ska pågå fram till år 2050 eller ännu senare.
Norsholm har sedan 1970-talet varit föremål för olika utvecklingsplaner, som det inte blivit något av. En regional storflygplats var en sådan idé.
2004 tog man fram idéskisser om att utveckla Norsholm med bostäder och en pendeltågsstation. Samråd hölls 2006, men arbetet slutfördes aldrig.
Bygget av Ostlänken öppnar för nya möjligheter till en pendeltågsstation, då kapaciteten ökar på stambanan. Det är det som nu satt fart på planerna.
I Norrköpings och Linköpings gemensamma översiktsplan från 2010 räknas Norsholm och Kimstad som ett prioriterat utvecklingsområde, mellan de två städerna.
– Jag tror att många skulle kunna lockas av att bo i Norsholm, framför allt om pendlingsmöjligheterna förbättras, säger planhandläggare Josef Erixon.
Planområdet sträcker sig från Norsholms gård i norr till de markområden som föreslås utvecklas med bebyggelse i söder.
Tätorten byggs kring pendeltågsstationen som placeras centralt i samhället, söder om kanalen.
Norsholm, som enligt planen, kan byggas ut med totalt 2 900 bostäder, föreslås få en "småskalig och trivsam" bebyggelse, med mest småhus och radhus.
Tanken är en tätare kärna vid stationen, med flerbostadshus, olika slags service och pendlarparkeringar för både bilar och cyklar, och glesare bebyggelse längre ut.
Det nya centrumet föreslås ligga längs med stationen öster om spårområdet. Sydväst om stationen samlas skola, förskola och idrott. Utmed kanalens båda sidor kan besöksnäringen utvecklas med camping och hotell. Cykelväg till Kimstad och Norrköping ingår i planerna.