Trozellisjukhuset i förvandling

När den här gamla vykortsbilden togs, skrev man bara "Norrköping. Lasarettet". För oss är det mer känt som Trozellisjukhuset.

När den här gamla vykortsbilden togs, skrev man bara "Norrköping. Lasarettet". För oss är det mer känt som Trozellisjukhuset.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2019-10-21 08:00

Bild från förr

Vinjett...

Trozellisjukhuset i Norrköping, byggdes 1915, för att ta emot patienter med lungtuberkulos.

Det här vykortet visar sjukhuset, fint inbäddat i grönska, när det fortfarande fungerade som sjukhus. Eller lasarett, som vykortsskaparen har skrivit på framsidan av kortet.

Sitt namn fick sjukhuset av Norrköpings kommun, för att man ville hedra minnet av lagmannen Lars Magnus Trozelli och den fond som finns i hans namn, vars avkastning användes till bland annat anläggningar inom Norrköpings stad.

Det var Lars Magnus Trozellis son Henningi, som 1877 testamenterade all sin kvarlåtenskap via en fond  till Norrköpings stad, vars avkastning använts till "allmänt nyttinga inrättningar, stiftelser och anläggningar inom Norrköpings stad"

Varav Trozellisjukhuset säkerligen var en av de anläggningar som fick medel från fonden.

1996 blev sjukhuset ett allaktivitetshus för arbetslösa och olika projekt, som syftade till att få dem ut på arbetsmarknaden igen. 

Uppåt 30 personer studerade i då i huset i kompetenshöjande projekt, med inriktning mot arbetslivet, för att komma ut och få jobb igen. Ett av projekten hette "Lära för livet".

Just nu genomgår byggnaden en större renovering:

– Vi anpassar det tidigare Trozellisjukhuset, till Socialkontorets framtida behov, eftersom de ska flytta in i byggnaden efter renoveringen, berättar Daniel Ackermann, kommunikationsansvarig hos Norrevo, som förvaltar byggnaden för ägaren, det vill säga Norrköpings kommun.

När är ni klara med renoveringen?

– Norrevo är färdiga med vår del av renoveringen i mitten av december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!