"Tänk efter innan jordbruksmark förstörs"

Stanna upp och tänk efter innan jordbruksmark förstörs. Titta på andra platser än Klinga. Det föreslår Naturskyddsföreningen.

Så här vill kommunen utöka Klinga verksamhetsområde. Naturskyddsföreningen gillar inte att man bygger på jordbruksmark.

Så här vill kommunen utöka Klinga verksamhetsområde. Naturskyddsföreningen gillar inte att man bygger på jordbruksmark.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköpings kommun2019-10-03 17:00

Naturskyddsföreningen i Norrköping har nu skickat in sitt yttrande om planerna på att utöka Klinga verksamhetsområde till kommunen.

– I första hand vill vi att de stannar och upp tänker efter innan vi förstör mer jordbruksmark. Finns det andra placeringar som är bättre, och också kanske har en annan logistik, gärna närmare järnväg? säger Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Miljöbalken reglerar när jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse och anläggningar, något som får ske "endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk".

"Vi kan inte se att kommunen övervägt andra platser", skriver Naturskyddsföreningen som konstaterar att kommunen endast hänvisar till att området är utpekat i översiktsplanen.

Det här är stadsnära jordbruksmark som kommer att få ökad betydelse för livsmedelsförsörjningen, menar Naturskyddsföreningen.

Jordbruket ger långsiktigt hållbara arbetstillfällen, medan lagerbyggnader är en mer osäker satsning inför framtiden, anser Naturskyddsföreningen.

Vid Rustas lager på Malmölandet finns det mark kvar att bygga på, menar Arrelid. Det finns också mark inom det aktuella planområdet som är mer skogsmark. Man kan också titta norrut.

– Vi tänker oss i en framtid att vi kanske inte kommer att ha den externhandel som vi har i dag vid Ingelsta. Affärsytorna minskar ju. Det kanske får ett annat användningsområde. Vi har också varit inne på flygfältet.

Miljökonsekvensbeskrivningen föreslår att kommunen tar fram en handlingsplan för att reglera exploateringen av jordbruksmark, konstaterar Naturskyddsföreningen som också efterlyser en sådan utredning.

En annan synpunkt är att passagen mitt i området för att människor och djur ska kunna röra sig där är för trång, endast 25 meter. Den borde breddas till en ekologiskt lämplig korridor, minst 50 meter bred.

Naturskyddsföreningen vill också ha en precision av vad som menas med grönytor i området, då en kortklippt gräsyta inte har så stora biologiska värden.

Alla verksamhetsområden i Norrköping borde förses med järnvägsspår för att minska på vägtransporter, är en annan synpunkt från Naturskyddsföreningen.

Bra att cykelbanor planeras i planområdet, är den enda positiva synpunkten.

Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping.
Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!