Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Synthesis vill bygga på höjden i Marviken

Synthesis Analytics AB vill bygga på höjden i Marviken, höga hus med lägenheter, en utökning från 1 200 bostäder till 5 500.

Den nya visionen för Marinastaden Marviken. Projektet har vuxit till totalt 5 500 bostäder, med lägenheter i höghus.

Den nya visionen för Marinastaden Marviken. Projektet har vuxit till totalt 5 500 bostäder, med lägenheter i höghus.

Foto: Synthesis Analytics AB

Norrköpings kommun2020-04-01 19:00

Synthesis Analytics AB har, efter det att planerna under det år som gått ändrats, gått in med en ny ansökan om detaljplaneläggning för området vid Marvikenverket på Vikbolandet.

Förändringarna handlar om skala, omfattning och förtätningsgrad. Företaget vill bygga högre hus, vilket också ger fler bostäder än tidigare planerat, från cirka 1 200 till cirka 5 500. I storsatsningen på lägenheter skippar man villor.

Stadsbyggnadsvisionen ska prövas i samhällsplaneringsnämnden den 7 april. Nämnden beslutade i december om planuppdrag, men i och med ändringarna får man göra om processen.

– Vi bedömde från tjänstemannahåll i dialog med dem att det här ser inte ut som det nämnden har beslutat om, det skiljer så pass mycket i bostäder och med allt vad det innebär, så då är det lämpligt att nämnden beslutar om det igen, och då har de skickat en ny ansökan, säger Sani Muric, enhetschef detaljplanering.

Förslaget är att säga ja till planarbete.

För ett år sedan presenterade Synthesis och Niclas Adler planerna på omvandling av Marvikenområdet till en skärgårdsstad med ett världskulturmuseum för kärnkraft och kalla krigsperioden, bostäder för permanent- och sommarboende, marinor, nationell musikscen, hotell, konferenscenter, restauranger, äldreboende, rehab-center, kontorshotell och samhällsservice. Nu har projektet vuxit, med höghus.

– Det har varit en kul period, mycket intresse har väckts både nationellt och internationellt, så planen har påverkats därav, säger Niclas Adler, ordförande och vd i Synthesis Analytics AB, som äger Marviken, och vd i Marinastaden Marviken, bolaget som driver fastighetsutvecklingen.

Varför vill ni bygga så höga hus?

– Vi tror mycket på en så kritisk massa som möjligt, så man verkligen får en stadskänsla ute i skärgården. Den unika miljön där ute gör att vi vill göra så litet avtryck som möjligt i miljön, då blir det naturligt att bygga på höjden.

Det blir en visuellt mer dominant struktur, men i och med att det redan finns en enorm huskropp där i dag, med en höjd på 144 meter, finns möjligheten att bygga på höjden, att koncentrera ytan man bygger på och låta den fina miljön omkring vara intakt, menar Adler. På köpet får man också en fantastisk utsikt.

Nu är det speciella tider, men under det år som gått har projektet blivit mer och mer realistiskt, säger Adler. Ett större projekt lockar internationella finansiärer, menar han. Förhoppningen är att kunna börja bygga någon del av den stora planen nästa år.

De högre husen ger också fler arbetsplatser, för spinoff-företag kopplade till Synthesis kärnverksamhet: den beräkningsintensiva datorkraft man just nu bygger infrastruktur för i Marvikenanläggningen, med produktionsstart under året, där värmen från processorer ska ge varmvatten åt den blivande skärgårdsstaden.

När Expressen nyligen skrev om Niclas Adler och hans Kinaaffärer framgick det att Göran Färm (S) skickat ett mejl till ordföranden i samhällsplaneringsnämnden Reidar Svedahl (L) där han reste frågetecken kring Adlers tidigare projekt och manade till försiktighet.

Färm säger till Folkbladet att han fått länkar om tidigare projekt skickade till sig och bara vidarebefordrat dem, att han inte har någon personlig kännedom om Adler.

– Jag hade fått de signalerna mycket tidigare, så det var inget nytt, och vi har alltid varit försiktiga och inte gått in med några egna pengar. Vi har varit behjälpliga, professionella, trevliga och vänliga, men vi har inte riskerat några kommunala pengar. Om vi aldrig skulle ha hjälpt en företagare som misslyckats med någon affär skulle ingen företagare i Norrköping fått hjälp, säger Reidar Svedahl.

– Jag tror att som entreprenör får man väl betrakta varje projekt på sina egna meriter. Jag har kört rätt många projekt i mitt liv, en del har blivit mer framgångsrika och en del mindre framgångsrika, sådan är entreprenörens tillvaro, säger Niclas Adler.

Svedahl säger att man från nämndens sida inte tittar på om projektet är överoptimistiskt eller inte, att man inte gör någon kommersiell bedömning. Det man tittar på är hur det stämmer med översiktplan, lagstiftning, och hur det ser ut. 

Svedahl är glad över att Synthesis lägger ner så mycket pengar på planerna. Samtidigt är han själv förvånad över att projektet växt så pass mycket, och tror att några tycker att oj, ska det vara så högt, medan andra tycker att det är häftigt.

– Nu ska vi ha nämnd innan vi bestämmer oss. 

Marviken

Marviken, som började byggas 1963, är kärnkraftverket som aldrig togs i bruk, ett monument över tiden för kalla kriget då plutonium från Marviken skulle gå till svenska kärnvapen.

Anläggningen vid Bråviken blev i stället ett oljeeldat reservkraftverk. Verksamheten lades ner 2009.

För ett år sedan tog nya ägaren, teknologiföretaget Synthesis, över. Planen är att omvandla området till en skärgårdsstad.

Projektet blir nu större, med 5 500 bostäder mot tidigare planerade 1 200.

Karta: Marviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!