Så brottsförebygger rådet i Norrköping

Vad är Nobrå och vad gör de egentligen? Och är Nobrå samma sak som statliga Brå? Bara lite mindre?

Petra Isaksson, preventionssamordnare vid Norrköpings kommun och tf ordförande i Nobrå, Roger Eklund-Åkesson under torsdagens möte.

Petra Isaksson, preventionssamordnare vid Norrköpings kommun och tf ordförande i Nobrå, Roger Eklund-Åkesson under torsdagens möte.

Foto: Åsa Hanell

Norrköpings kommun2019-09-29 07:00

Frågorna är många när jag slår mig ner vid det gigantiska sammanträdesbordet i Bråvikssalen i Norrköpings rådhus. Runt bordet samlas medlemmarna i rådet, några är politiker, andra studenter, från kyrkan, Räddningstjänsten eller polisen. Och så Petra Isaksson som håller ihop det hela, för dagen tillsammans med tillförordnad ordförande, moderaten Roger Eklund-Åkesson.

Nobrå, eller Norrköpings brottsförebyggande råd som det heter är inget beslutande organ utan enbart ett rådgivande. Tanken är att förebygga brott på olika sätt och på sammanträdena delger man varandra i de olika professionerna vad man gjort och hur man tänker fra

Polischefen Peter Wahlberg är först ut. Han berättar hellre om det som varit, än det som är och komma skall. Kanske ligger i sakens natur, men som journalist har jag, om jag inte själv skrivit om det, så läst och hört om det för länge sedan. Och det har nog alla andra runt bordet också.

Efter en genomgång av de senaste månadernas evenemang där det konstaterats att det är förhållandevis lugnt i Norrköping summerar han:

–  Vi har haft värre somrar.

Men det betyder inte att det inte finns att jobba med.

–  Vi har ett bra samarbete med LOS, den lokala samorganisationen, som gjort att vi slagit till mot bland annat svartklubbar och annat för att komma åt både den organiserade brottsligheten och det som kan vara grogrunden för den, säger Peter Wahlberg.

Det mest dagsaktuella han tar upp är de senaste dagarnas bilbränder.

–  Teknikerna brukar alltid säga att alla bevis brinner upp när det gäller bilbränder, men den här gången kan vi ha framgång, men det är inget jag kan delge idag, säger Peter Wahlberg.

Att det knarkas i Norrköping och på krogarna i stan är inget nytt och nu vill Petra Isaksson blåsa liv i "Krogar mot knark" där bland annat krogpersonal på de krogar som vill ansluta sig, ska erbjudas utbildning.

–  I november är det planerat för en utbildningsdag för poliser, alkoholinspektörer och samordnare, säger Petra isaksson.

Hon gläds också över att postlagen ska ses över och att postombud ska få större befogenheter att agera när de misstänker att posten innehåller någon form av droger.

Mötet går mot sitt slut och jag kan konstatera att Nobrå inte är ett litet Brå, att deras möten snarare handlar om informationsutbyte om det som varit, lite om det som är och lite om det som komma skall.

Karta: Norrköpings rådhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!